Izvor: Indikator | Četvrtak, 06.06.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koliko možete zaraditi na Instagramu, YouTube-u i drugim mrežama?

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Rakuten Marketing i Institut za istraživanje tržišta Viga Marketing objavili su studiju koja pruža uvid u monetarni svijet onih koji zarađuju oglašavanjem u društvenim medijima.

Između decembra 2018. i januara 2019. godine, intervjuisali su 700 marketinških donosilaca odluka i 3.500 potrošača širom svijeta za ovaj "Marketing Report 2019" - sa nekim zadivljujućim rezultatima.

Posao sa velikim potencijalom

Studija je pokazala da se poslovanje influensera isplati za brendove, ali i za reklamna lica. Konačno, 6 od 10 anketiranih potrošača svakodnevno stupa u interakciju s takozvanim influenserima, a više od jedne trećine to čini nekoliko puta dnevno. Ogromna većina anketiranih pratioca - 88% - su ohrabreni oglašavanjem influensera da više kupe od 80% potrošača koji su već kupili barem jedan proizvod koje promoviše infulenser.

Do 38.000 eura po postu

To očigledno mnogo košta donosioce odluka u marketingu: influenseri mogu dobiti i do 38.000 eura po postu - pod uslovom da se mogu pohvaliti sa više od 500.000 pratioca.

Međutim, marketinški stručnjaci troše samo 30% svog budžeta na influensere koji imaju tako velik doseg. Više od trećine partnerstava je stoga zatvoreno takozvanim "mikro-uticajima" čiji je broj pratioca znatno niži.

Čak su i oglašivači u društvenim medijima s manjom zajednicom vrijednija kontakt tačka za marketinške stručnjake: s manje od 30.000 pratilaca, kampanja s 32.000 EUR može biti kompenzirana, kao što proizlazi iz Rakutenove studije.

U zavisnosti od broja narudžbi i veličine internet zajednice, oglašavanje influensera je veoma vrijedan posao.

Ne samo poznata lica kao što su supruga fudbalera Matsa Hummelsa, Cathy Hummels, ili američka superzvijezda Kim Kardashian, a koji već dugo otkrivaju oglašavanje na internetu kao poslovno polje, influenser je i zanimanje snova za mnoga nepoznata lica.

Naročito modni influenseri i oni koji promovišu ljepotu privlače ženske sljedbenike na Instagramu: 70% žena koje su intervjuisane prati jednu ili više osoba na Facebook platformi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.