NavMenu

Nakon Bijeljine Benetton zainteresovan za otvaranje pogona i u Brčkom

Izvor: Indikator Četvrtak, 06.06.2019. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanska kompanija Olimpias Knitting koja posluje u okviru grupe Benetton, iskazala je interesovanje za otvaranja tekstilnog pogona na prostoru Brčko distrikta BiH.

O tome su gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić razgovarali u Brčkom sa direktorom Olimpias Knittings i predstavnicima italijanskog privrednog udruženja Konfindustrija Srbije.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, rekao je da je u pitanju prvi sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o tome šta Brčko distrikt BiH nudi potencijalnim investitorima te istakao da je Brčko kao nekadašnji centar tekstilne industrije s tradicijom u ovoj grani privrede ponudilo mnoge pogodne mogućnosti.

Ohrabren sam i ovim ali i razgovorima koje sam prošle sedmice vodio sa zainteresovanim privrednicima iz Slovačke, koji su također iskazali ogroman interes za relokaciju svojih proizvodnih pogona na prostor Distrikta, i sasvim se sigurno krećemo k cilju da od Distrikta napravimo pogodnu sredinu za razvoj, omogućimo novo zapošljavanje i da zaustavimo odlazak mladih s ovih prostora - naglasio je Milić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Vlade RS, rekao je da je potvrđeno da Brčko ima interes da dobije nove partnere te da ima dobre podsticajne uslove koji su razvijeniji nego podsticaji u entitetima.

- Zadovoljan sam sa svim što smo čuli od italijanskih potencijalnih partnera. Oni tek treba da analiziraju sve o čemu smo govorili. Imat će određena pitanja i zahtjeve, a mi ćemo se iz dvije vlade oglasiti s odgovorima o tome na koji način možemo podržati projekte. Blizu smo davanja dobre ponude i moj je prvi utisak da je sve ovo danas bilo veoma pozitivno i uliva optimizam. Put do realizacije traži određeno vrijeme, ali smatram da Brčko ima izvanredne preduslove za realizaciju ove investicije - naglasio je ministar Đokić.

Silvija Herceg, zamjenica direktora Međunarodnog ureda Konfindustrije Srbije, istakla je da ovo italijansko privredno udruženje u Beogradu radi od 2012. godine, broji 170 firmi članica, odnosno italijanskih investitora koji uspješno posluju u Srbiji ili imaju interes da razviju svoj biznis tamo.

- S obzirom na toda se Konfindustrija širi kako se italijanska industrija širi u regiji, bila nam je čast danas čuti ohrabrujuće podatke i fantastičan paket subvencija koje Brčko distrikt BiH nudi stranim investitorima. Zahvaljujem se ministru Đokiću na inicijativi za sastanak i gradonačelniku Miliću i njegovom timu na informacijama i gostoprimstvu. Naš je zadatak da te informacije prenesemo kompanijama koje posluju u orbiti Konfindustrije Srbije, ali i kolegama u regiji - zaključila je Herceg.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.