NavMenu

PVC, drveni ili aluminijumski prozor - Šta odabrati?

Izvor: Gradnja.rs Četvrtak, 06.06.2019. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)
Prozori su veoma važan dio svakog životnog prostora i određuju udobnost stanovanja. Njihova veličina, načini otvaranja, paleta boja, ali i termoprovodljivost, utiču na to kako će izgledati u enterijeru, Ono što je mnogima važnije, utiču na to koliko ćemo biti izolovani od vrućina i hladnoća. Šta izabrati: PVC, drveni ili aluminijumski prozor?

PVC prozori

PVC prozori u odnosu na aluminijum je u termici, a u odnosu na drvo prije svega u održavanju. Ne zahtjeva nikakva godišnja održavanja, kao što to zahtevaju drveni prozori.

- Za naše podneblje dovoljan je petokomorni sistem sa dvostrukim niskoemisionim staklom sa mekim slojem, koji zajedno u paketu daju termoprovodljivost 1,3, što zadovoljava uslove iz Pravilnika o energetskoj efikasnosti. Ukoliko postoje sredstva i želja za boljom uštedom energije, predlažu se sedmokomorni profili sa trostrukim staklom - rekao je Zoran Mraović, tehnički savjetnik iz kompanije Veka.

Dodao je da je ovaj prozor praktično neuništiv, ali smatra da bi ga na 25 godina ipak trebalo promjeniti.

- Cijena ovih prozora zavisi od mnogih faktora. Na primjer, prozor širine 1 m i visine 1,6 m, petokomorni sa dvostrukim staklom, košta oko 150-160 EUR, bez roletni - naveo je Mraović.

Prozori od drveta

Dušan Vicković, direktor proizvođača drvene stolarije Šamarica, kaže da su prozori od drveta najbolji izolatori. Preporučuje drvo-aluminujum stolariju, jer je prema njegovim riječima najdugovečnija.

- Drveni prozori nemaju komore. Oni se razlikuju po dubini profila i postoje širine profila od 68 mm, 78 mm i 92 mm. Mogu da se rade sa dva ili tri stakla. U Njemačkoj je standard za eko-kuće 78 mm sa trostrukim staklom s koeficijentom termoprovodljivost 0,81. Kod nas je najčešće korišćen profil od 68 mm jer je nešto povoljniji - pojašnjava Vicković.


Životni vijek drvo-aluminijum prozora je minimum 50 godina, a cijena prozora zavisi od vrste drveta.

- Povoljniji su prozori od čamovine od onih napravljenih od bijelog bora ili hrasta. Prosječna cijena drvenog prozora od čamovine je 250 evra+PDV po kvadratnom metru prozora - rekao je Dušan Vicković.

Aluminijumski prozori


Saša Vidojević iz Elviala kaže da je osnovna prednost aluminijumskih profila mogućnost kreiranja velikih otvora, ali i dizajna samog prozora. Ovi profili dosegli su koeficijent termoprovodljivosti 1,0.

- Preporučuje sistem Elvial Exclusive 86, što je višekomorni aluminijumski profil sa širinom termoprekida od 34mm. Profil je punjen poliuretanskom masom koja smanjuje koeficijent toplotne provodljivosti - rekao je Vidojević.

Dodao je da su profili praktično vječni, a da se cijene kreću od 180 EUR do 200 EUR po metru kvadratnom. Na cijenu utiče vrsta stakla i tip odabranog sistema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.