NavMenu

"Air China" zagrizla za "Cathay Pacific"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.08.2009. 10:37
Komentari
Podeli

Najveći kineski avio-prevoznik "Air China" izdvojiće 6,3 milijarde hongkonških dolara (HKD), odnosno 817,4 miliona američkih dolara za povećanje udjela u "Cathay Pacific Airwaysu" sa sadašnjih 17,5 na skoro 30 %.

Kompanija sa sjedištem u Pekingu kupiće akcije od filijale "Citic Pacific" za 12,88 HKD po akciji, prema podacima objavljenim na berzi u Hong Kongu. Tim aranžmanom "Air China" će postati drugi najveći akcionar hongkonškog avio-prevoznika.

Kineski prevoznik je objavio da će akcije kupiti u kešu i dijelom kreditima. "Cathay" sada leti ka 36 zemalja i teritorija, od SAD do Novog Zelanda, dok je "Air China" krajem minule godine održavala putnu mrežu na 30 tržišta u svijetu.

"Air China", najveći avio-prevoznik na svijetu po vrijednosti kapitala, kupila je akcije "Cathay" da bi dodatno ojačala poziciju na tržištu Hong Konga, nakon što je minule godine izgubila trku s konkurentskom kompanijom "China Eastern Airlines", u nadmetanju za planirano preuzimanje "Shanghai Airlinesa".

Kineski prevoznik objavio je da očekuje rast čistog profita u prvoj polovini ove godine od čak 50 %, pošto je broj putnika u tom periodu povećan za 14 % zahvaljujući Vladinoj pomoći čiji je cilj da se podstaknu putovanja avionima. U Kini je broj putnika porastao za 20 %, na 100,4 miliona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.