NavMenu

EKG preko smartfona - Beogradska firma SveZdrav osmislila mobilnu aplikaciju za praćenje rada srca

Izvor: eKapija Srijeda, 05.06.2019. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Da li i koliko ste pod stresom, da li vam je potreban odmor ili trening i šta na sve to kažu vaši otkucaji srca, pokazaće vam uređaj i aplikacija za mobilne telefone čija je namjena mjerenje aktivnosti srca i analiza vašeg zdravstvenog stanja.

Naime, firma SveZdrav iz Bogatića u Srbiji, izumjela je rješenje za detektovanje EKG signala putem mobilnog telefona korisnika, na kojem se uz pomoć aplikacije Heart Rate Variability HRV Camera, vrši analiza zdravstvenog stanja korisnika i njegovog srca.

Aplikacija na osnovu analize podataka, koji su dobijeni putem senzora na maloj pločici, ili ukoliko ga ne posjedujete, uz merenje pulsa samo putem vaše kamere, pokazuje kakva vam je fizička kondicija, da li ste pod stresom i kakva vrsta treninga vam je potrebna.

Kako je direktor kompanije SveZdrav Stevan Jokić objasnio za naš portal, cilj im je da uređajem podignu svijest o važnosti fizičke aktivnosti i da doprinesu smanjenju srmtnosti usljed infarka. Ovaj uređaj i rad aplikacije, koji su još u fazi prototipa, predstavili su na održanom Sajmu tehnike.

- Danas veliki broj ljudi umre od infarka usljed nebrige ili kasnog odlaska kod ljekara. Želimo da ovom aplikacijom doprinesemo smanjenju smrtnosti i da ukažemo na značaj koju fizička aktivnost ima. Sa ovim uređajem bez elektroda, možemo da uradimo polovinu EKG-a sa istom tačnošću kao kod ljekara. Tako, ovaj uređaj omogućava 6 uglova gledanja srca. Inače, pun EKG kod ljekara, kada morate potpuno da mirujete, snima se sa 10 žica, dok sa našim uređajem elektrode nisu potrebne– objašnjava Jokić.

On ipak ističe, da su ova rješenja prvobitno namijenjena ljudima koji to neće koristiti za detekciju nekih najtežih oboljenja, nego u detekciji parametara stresa i umora.

Kako kaže Jokić, trebalo bi uvijek da znate kad je vaš organizam u odbrani, kada treba da počnete trening i kojeg inteziteta a aplikacija će da pruži sliku o trenutnom stanju i napretku, te na osnovu toga možete pravilno da donesete odluke da li treba da vježbate ili odmarate.

(Foto: eKapija)
- Sve što treba da uradite jeste da sa obje ruke, palčevima i kažiprstima, oko 30 sekundi držite pločicu sa senzorima koja na telefon šalje informacije o vašem stanju. Zatim, popunite kratak formular i dobijete trentno stanje vašeg organizma - objašnjava Jokić.

Takođe, moguće je i da samo uz pomoć aplikacije koja je dostupna na Google Play Store-u, kamera na telefonu detektuje otkucaje srca, te vam nisu potrebni dodatni uređaji, ali, naravno, kako kaže Jokić, tačnost je manja nego sa uređajem.

(Foto: eKapija)
- Aplikacija za Android telefone koja ima trenutno oko 10.000 aktivnih korisnika, koristi samo kameru kao i Crowdsourcing portal, koji iako je u razvoju privlači korisnike koji bi kroz portal mogli doći do analiza svog stanja kao i savjeta kako da pravilno unaprijede svoje opšte stanje.

Kada je u pitanju šira upotreba, Jokić kaže da bi idealan scenario bio da se proizvod koristi u bolnicama, te i da se omogući industrijska realizacija, ali, zasada, budući da još nisu povezani sa distributerima, uređaji mogu da se rezervišu.

- Naredni planovi su nam da industrijski proizvodimo uređaje, tj. da ih serijski proizvodimo i da konačno naših 300 pretporudžbina realizujemo, budući da je uređaj prototip još uvijek. Takođe, vidimo primjenu u fitnesu, ali se nadamo da će proizvod da zaživi u ozbiljnoj primjeni u medicini. Moram još da istaknem, da se nadamo da će uređaj doprinijeti povećanju svijesti o zdravlju srca kao i smanjivanju statistike smrtnosti kada su u pitanju bolesti srca - kaže Jokić.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.