NavMenu

Prosjek BDP-a u BiH skoro sedam puta manji nego u EU - Eurostat objavio novi bilten sa statističkim podacima zemalja kandidata

Izvor: Klix Srijeda, 05.06.2019. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bloomua/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska statistička agencija Eurostat objavila je najnoviji bilten sa statističkim podacima zemalja koje su kandidati za članstvo Evropske unije (EU), a bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku BiH je, prema tim podacima, 2017. godine iznosio 4.400 EUR.

Pokazatelji zemalja kandidata su upoređeni s prosjekom Evropske unije, gdje je BDP po stanovniku te godine iznosio 30.000 EUR, što je daleko od standarda ne samo u BiH, već i u drugim zemljama u okruženju.

Agencija za statistiku BiH još nije objavila podatke BDP-a po stanovniku za 2018.

Najveći BDP po stanovniku u regiji je imala Crna Gora sa 6.900 EUR, a zatim Srbija sa 5.600 EUR. Makedonci imaju 4.800 EUR po stanovniku, a Albanci svega 4.000 EUR. Na začelju je Kosovo sa 3.600 EUR po stanovniku.

Turska je među zemljama kandidatima za EU imala 2017. daleko najbolji prosjek BDP-a po stanovniku koji je iznosio 9.400 EUR. No, uprkos tome, prosjek BDP-a u EU je 3,2 puta veći nego u Turskoj.

U 2010. i 2011. godini, nakon svjetske ekonomske krize, zabilježen je solidan ekonomski rast u svim zemljama kandidatima za članstvo u EU, osim u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naročito velik rast zabilježen je tek u Turskoj.


Pad ekonomske proizvodnje zabilježen je 2012. u četiri zemlje regiona, među kojima je najveći pad, od 0,8% u odnosu na prethodnu godinu, imala Bosna i Hercegovina. No, ništa bolje nisu prošle ni Crna Gora, Makedonija i Srbija.

U 2013. došlo je do rasta BDP-a u svim zemljama kandidatima, a trend je nastavljen i 2014. s iznimkom u Srbiji, gdje je pao za 1,6%. Pritom su Bosna i Hercegovina i Kosovo najslabije napredovali.

Bosna i Hercegovina je solidan rast postigla 2015. i 2016. godine, ali podaci za 2017. nisu navedeni.

Eurostat se prilikom izrade biltena služio podacima nacionalnih agencija za statistiku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.