Izvor: eKapija | Utorak, 04.06.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja golf terena u Mostaru mogla bi da počne uskoro - Na 100 hektara planirane i urbane vile, hoteli, poslovni objekti (VIDEO)

(Foto: YouTube.com)
U Mostaru je i dalje aktuelna priča o gradnji kompleksa golf terena, ali se kao i prethodnih godina čeka formiranje Gradskog vijeća kako bi se obavio transfer trećine zemljišta koje je u gradskom vlasništvu, rekao je u izjavi za eKapiju Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Na 100 hektara budućeg kompleksa nalazi se dvije trećine privatnih parcela, ali je investitor, britanska firma Most Connections, riješila te odnose. Sljedeći i najvažniji korak je formiranje Gradskog vijeća, jer investitor ne želi parcijalno ući u ovaj veliki projekat.

Kompleks bi se prostirao od Salakovca pa sve do dijela na kojem se nalazi stadion NK Bjelopoljac, a još ranije je Grad Mostar donio regulacijski plan da se u sjevernom dijelu grade golf tereni.

- Ovdje bi se nalazili tereni sa 18 rupa, 280 do 300 urbanih vila za smještaj svih zaljubljenika u golf, dva hotela i dosta pratećih turističkih i poslovnih sadržaja koji bi zadovoljili ukuse elitne klijentele - rekao je Bubalo za eKapiju, koji je optimističan i smatra da je gradnja vrlo izvjesna.


Kako nam je pojasnio, u analiziranju opravdanosti ovako velikog projekta, čija bi gradnja bez objekata, koštala oko 50 mil KM, vodili su se činjenicama da jedan profesionalni golfer, dolaskom da odigra partiju na određenoj destinaciji, dovodi avion svoje posade. Luksuzni smještaj koji bi imao kompleks išao bi u prilog tome.

- Lociran uz Neretvu, vrlo blizu aerodroma i budućeg priključka na Koridoru 5C, kompleks golf terena bio bi dio jedinstvene turističke ponude koju Mostar želi da razvija narednih godina. Uz projekte etno sela Borina, koji se naslanja na golf terene, kabinske žičare Rujište, vjerskog turizma Međugorja, Blagaja i ostalih Mostar bi u Evropi bio raritet po svojoj ponudi. Zato ne smijemo stati sa ovim projektima. Izvjesno je da gradnja terena može ubrzo početi - zaključio je Bubalo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.