Izvor: eKapija | Utorak, 04.06.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH i Hrvatska usaglasile pravila o prevozu roba i putnika - Za 2020. dogovoren kontigent od 8.000 dozvola

Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina i Hrvatska dogovorile su da se za 2020. godinu razmijeni kontigent od 8.000 dozvola za obavljanje prevoza roba za/iz treće države, uz mogućnost dodatne razmijene dozvola tokom godine, na zahtjev jedne od strana. Odlučeno je to na nedavno održanom sastanaku mješovite komisije za cestovni prevoz putnika i roba koji je organizovan na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a na prijedlog nadležnog organa Republike Hrvatske.

Delegacije dviju država su istakle da je obim robne razmjene, sa izuzetkom 2014. godine, u stalnom porastu. Dodale su da se bilateralni prevoz roba, kao i prevoz roba u tranzitu obavlja bez dozvola.

Dogovoreno je da u slučaju utovara roba na području jedne ili druge strane radi obavljanja prevoza u treću državu, a nakon ulaska praznog vozila ili obavljenog bilateralnog prevoza, prevoznik kod sebe mora imati potpunu i tačno popunjenu dozvolu, a istu je dužan poništiti na izlasku iz države utovara.

Dozvole razmijenjene u tekućoj godini vrijede do 31. januara sljedeće godine.

Na predlog hrvatske strane dogovoreno je da se dozvole za pogranični linijski prijevoz putnika izdaju sa rokom važenja do dvije godine.

Takođe, dogovoreno je da u slučaju potrebe za obavljanjem "bis vožnji" na redovnim linijama sa polaskom iz Njemačke, Austrije i sl., ili iz Hrvatske prazni autobusi iz BiH mogu ući ili izaći prazni nakon obavljenog prevoza iz Hrvatske i bez obaveze pridržavanja vremena polaska po voznom redu na toj liniji. U tom slučaju, prevoznici moraju kod sebe imati dozvolu za liniju na kojoj će obavljati ili su obavili "bis vožnju".

Istaktuno je da se takse za izdavanje dozvola za linijski prevoz putnika naplaćuju u skladu sa nacionalnim propisima jedne i druge strane.

Dvije delegacije su saglasne da u slučaju da jedan ili više prijevoznika sa bosankohercegovačke ili hrvatske strane na odobrenoj liniji ne žele dalje obavljati prevoz (nakon isteka roka važenja dozvole ili nakon raskida ugovora o kooperaciji), partner na toj liniji imaju rok od šest mjeseci za pronalaženje novog partnera.

- Ako u navedenom roku prijevoznik koji želi obavljati prevoz ne pronađe novog partnera nadležna tijela će ukinuti sve izdane dozvole - ističe se na sajtu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Na prijedlog delegacije Republike Hrvatske dogovoreno je da se u slučaju korištenja autobusa koji su uzeti u najam, u autobusu mora nalaziti ugovor o najmu sklopljen sa prevoznikom na kojeg glasi licenca i izvod licence.

Predstavnici BiH su tokom sastanka predložili da u postupku kažnjavanja prevoznika iz BiH zbog počinjenja bilo kojeg prekršaja po prvi put primjenjuje blaže kazne u okviru propisanog raspona kazni.

Obje delegacije su saglasne da se od prevoznika može tražiti dozvola samo za prevoz koji obavlja u vrijeme inspekcijske kontrole.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.