NavMenu

Od 1. jula Srbija uvodi poreze na izdavanje stanova na dan

Izvor: RTS Utorak, 04.06.2019. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Biznis izdavanja stanova na dan cveta već desetak godina. Najčešće se poslovalo u sivoj zoni, a ta oblast sada je regulisana Zakonom o ugostiteljstvu koji će u potpunosti biti primjenljiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta.

Špic turističke sezone osim prihoda donijeće i trošak onima koji izdaju smještaj, jer od 1. jula počinje njihovo oporezivanje.

Brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana biće moguća i ubuduće ali uz poštovanje određenih propisa. Novina je i da će stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da to što se danas popularno naziva stan na dan - jeste definisano kao ugostiteljska usluga smještaja u domaćoj radinosti.

- Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smještaja u domaćoj radinosti - istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.