NavMenu

Održan prvi regionalni EcoXpert susret - Snaga u razmjeni iskustava iz digitalizacije zgradarstva i energetike

Izvor: eKapija Utorak, 04.06.2019. 08:32
Komentari
Podeli
Martin FederMartin Feder
U organizaciji kompanije Schneider Electric, tokom proteklog vikenda u Hrvatskoj je održan prvi regionalni EcoXpert susret – okupljanje stručnjaka na području digitalizacije zgradarstva i energetike u kojem su učestvovale i kompanije iz Bosne i Hercegovine.

EcoXpert je pojam koji označuje partnersku firmu kompanije Schneider Electrica, čiji su zaposlenici obučeni i certificirani za primjenu sistema EcoStruxure - otvorene, interoperabilne platforme ove kompanije, prilagođene i za Internet of Things (IoT) tehnologiju. EcoXpert partneri uključuju pružaoce stručnih tehnoloških usluga koji nude ekspertizu i podršku za zgradarstvo, upravljanje energijom i problem operativne efikasnosti na lokalnom nivou.

Prema riječima generalnog direktora Schneider Electrica za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Ivana Paića, ovakvi su susreti izuzetno važni, prvenstveno zbog networkinga.

- Tehnologija je iznimno važna, ali sinergija je ono što radi razliku. Na ovakvim se okupljanjima stručnjaci iz raznih područja – takozvani sistem-integratori, upoznaju, razmjenjuju znanja i iskustva, ali si i međusobno pomažu te nastavljaju da sarađuju na različitim projektima. Njihovo međusobno djelovanje jednostavno je efikasniije i kvalitetnije. Za nas su oni ključ budućnosti.

Učesnici okupljanja sa posebnim su zanimanjem popratili i izlaganje Martina Federa, kompanijskog lidera za EcoXpert. Prema njegovim riječima, brojne kompanije u ovoj industriji posjeduju ili su posjedovale partnerske programe, ali ti su programi često kratkoga daha.

- EcoXpert program jednako dobro funkcioniše u Americi ili u Bosni i Hercegovini. Razlika je, naravno, u njegovim volumenima, ali tu do izražaja dolazi fleksibilnost ovoga programa. Jer, na kraju dana, ono što je bitno, nije volumen, već vještine. Naši partneri u ovoj regiji posjeduju apsolutno iste vještine kao oni u SAD-u. I to je ono što smatramo važnim - zaključio je Martin Feder.

EcoXpert nudi šest specijalizacija u svojem partnerskom programu - za hotelijerstvo, zdravstvo, podatkovne centre, nekretnine, maloprodajne lance i bankarstvo. U EcoXpert globalni partnerski program trenutačno je uključeno 3500 certificiranih partnera iz 50 zemalja svijeta. Partnerske kompanije uključuju sistem integratore, proizvođače elektropostrojenja, projektante, elektroinstalatere itd.

Na eventu u Mariji Bistrici u Hrvatskoj učestvovalo je tridesetak okupljenih stručnjaka iz 18 kompanija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sloveniije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.