Izvor: Capital | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisani petogodišnji ugovori Šuma RS i drvoprerađivača

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Vršilac dužnosti direktora preduzeća Šume Republike Srpske Slaven Gojković i predstavnici 49 strateških preduzeća za preradu drveta potpisali su danas, 3. juna, u Banjaluci okvirne petogodišnje ugovore koji se odnose na zagarantovane količine šumskih drvnih sortimenata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić istakao je da se potpisivanjem ugovora žele garantovati minimalne količine drvnih sortimenata i dinamika njihove isporuke.

- Zagarantovane minimalne količine su utvrđene putem vrijednosti boda u kubicima, a broj bodova biće utvrđivan na godišnjem nivou za svakog drvoprerađivača. Strateški drvoprerađivači imaće veću vrijednost boda - rekao je novinarima Zubić, nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dogovorilo sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koncept koji se odnosi na zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata, odnosno uvođenje taksi na rezanu građu i cijepani ogrev.

- Biće formirana zajednička radna grupa Republike Srpske, Federacije BiH i BiH koja će se baviti ovim pitanjem - dodao je Zubić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.