Izvor: Gradnja.rs | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BIM softver bi do 2022. godine mogao da postane obavezan u građevinskom projektovanju (VIDEO)

Ilustracija (Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)
Plan udruženja BIM Srbija, koje promoviše primjenu i standardizaciju informacionih tehnologija i nauka u građevinarstvu, jeste da do 2022. godine BIM softver (Building Information Modeling) postane obavezan, kako bi građevinska industrija postala efikasnija.

- Građevinska industrija je toliko neefikasna da se zbog nesporazuma, ponovne izrade projekata i slabog upravljanja informacijama, na projektima gubi oko 35% novčanih sredstava - kaže Veljko Janjić, predsjednik ovog udruženja.

Prema stastici Evropske federacije za građevinsku industriju, 72% projekata prebacuje budžet, 70% projekata kasni, a iz prakse se saznaje da 50% od projekata koji kasne prebace početno ugovorenu cijenu za više od 50%.Građevinska industrija je u poslednih 70 godina zabeležila rast produktivnosti od svega 6%. Objašnjenje za ovu poražajuću statistiku leži u tome što je prodor digitalizacije u građevinskom sektoru praktično zanemarljiv.

BIM ne samo da uvodi treću dimenziju u projekat, već uvodi i dodatne dimenzije, poput vremena (4D), troškova (5D), održivosti i potrošnje energije (6D) kao i upravljanja i održavanja objekta (7D). Takođe, ovaj softver može pospješiti cirkularnu ekonomiju, odnosno onu u kojoj nema otpada.

Uvođenje BIM-a u posao nije jednostavan proces. Najveći izazovi, pored izdvajanja novca za nabavku novog softvera, jeste i učenje novog načina rada. Mlađe generacije će biti spremne, jer je Igor Peško, pomoćnik direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju, najavio da će u sledećoj akreditaciji na tri departamana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biti uvedeno šest predmeta koji će izučavati implementaciju BIM tehnologija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.