NavMenu

RUGIPP prezentovao napredak u uspostavljanju katastra nepokretnosti - Do kraja 2019. još elektronskih servisa

Izvor: eKapija Utorak, 04.06.2019. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: urfin/shutterstock.com)
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) organizovala je 23. i 24. maja 2019. godine na Jahorini seminar za predstavnike medija o uspostavljanju katastra nepokretnosti. Seminar je organizovan u okviru kampanje "Uknjiženo vrijedi više" i projekta "Registracija nepokretnosti".

RUGIPP je do sada upostavila katastar nepokretnosti kao novu jedinstvenu evidenciju koja sadrži i tehničke i vlasničke podatke o nepokretnostima, u ukupno 266 katastarskih opština na teritoriji cijele Republike Srpske.

Trenutno je u toku postupak osnivanja katastra nepokretnosti u 56, a pripreme su u toku za još 80 katastarskih opština.

Uspostavljanje katastra nepokretnosti za same građane i pravna lica znači da se tehnički podaci o nepokretnostima i pravima na nepokretnostima vode u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, te da će dobijati samo jedan izvod iz javne evidencije o nepokretnostima.

Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, pravima na njima i nosiocima tih prava, povećava se i sama vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšava pravni promet i pristup kreditima, unapređuje investiciona gradnja, a cijeli postupak je od opšteg interesa.

RUGIPP je u prethodnom periodu uspostavio i nekoliko elektronskih servisa zahvaljujući kojima su podaci o nepokretnostima dostupni putem internet stranice RUGIPP-a.

Riječ je o "eKatastru", "eStanovima" i Registru cijena nepokretnosti, a uspostavljen je i Adresni registar iz kojeg se podaci trenutno razmjenjuju sa MUP-om Srpske, a građanima je kroz pilot projekat u Modriči i Trebinju omogućena jednostavnija prijava prebivališta i boravišta.

Namjera RUGIPP-a je da do kraja godine uspostavi još elektronskih servisa, a građanima omogući elektronsko podnošenje zahtjeva i izdavanje izvoda.

Kako bi postupak osnivanja katastra nepokretnosti tekao što brže, a što više građana se odazvalo pozivu za učešće u postupku, uloga medija u cijelom procesu je od velikog značaja.

S tim u vezi je i organizovan prvi dvodnevni seminar za novinare, a saradnja RUGIPP-a i medija kada je u pitanju uspostavljanje katastra nepokretnosti će biti nastavljena i u budućnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.