Izvor: Nedeljnik | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da li internet zavisi od Google-a?

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Jučerašnji pad mnogih popularnih sajtova i aplikacija – Gmail, YouTube, Docs, ali i aplikacija kao što su Uber i Snapchat, pokazuju da je Internet u velikoj meri zavistan od Google-a i njegovih servisa.

Sam Google navodi da je u pitanju bio problem sa internet mrežom u istočnom dijelu SAD, a kako je ova mreža top-domena, tj. najviše hijararhije, auromatski su pali i sajtovi koji se oslanjaju na Google Cloud platformu, kao i aplikacije koje za svoje interne pretrage koriste Google, piše beogradski Danas, a prenosi Nedeljnik.

Google posjeduje ogromne mrežne resurse u SAD, ali i širom svijeta, a od skoro je i mobilni operater i provajder interneta (GoogleFi). Takođe, ne postoji internet sajt ili domen koji se ne nalazi u Google pretrazi.

Još jedan bitan faktor je i pretraživač Google Chrome, jer su mnogi Web servisi i aplikacije optimizovani da prvenstveno rade dobro u ovom pretraživaču.

Smartfon platforma Android je takođe Google proizvod – ako nemate nalog na Google-u, vaš Android telefon je u velikoj meri neupotrebljiv.

Iako su ovi servisi vrlo korisni (i besplatni), nema sumnje da današnjim internetom dominira samo nekoliko kompanija – Google Facebook i Amazon. Nije ni tajna da čitave države svoje podatke skladište na Amazon serverima.

Budućnost interneta prijeti da bude još više centralizovana, te će vaši podaci biti u posjedu samo nekoliko kompanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.