NavMenu

Da li internet zavisi od Google-a?

Izvor: Nedeljnik Ponedjeljak, 03.06.2019. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Jučerašnji pad mnogih popularnih sajtova i aplikacija – Gmail, YouTube, Docs, ali i aplikacija kao što su Uber i Snapchat, pokazuju da je Internet u velikoj meri zavistan od Google-a i njegovih servisa.

Sam Google navodi da je u pitanju bio problem sa internet mrežom u istočnom dijelu SAD, a kako je ova mreža top-domena, tj. najviše hijararhije, auromatski su pali i sajtovi koji se oslanjaju na Google Cloud platformu, kao i aplikacije koje za svoje interne pretrage koriste Google, piše beogradski Danas, a prenosi Nedeljnik.

Google posjeduje ogromne mrežne resurse u SAD, ali i širom svijeta, a od skoro je i mobilni operater i provajder interneta (GoogleFi). Takođe, ne postoji internet sajt ili domen koji se ne nalazi u Google pretrazi.

Još jedan bitan faktor je i pretraživač Google Chrome, jer su mnogi Web servisi i aplikacije optimizovani da prvenstveno rade dobro u ovom pretraživaču.


Smartfon platforma Android je takođe Google proizvod – ako nemate nalog na Google-u, vaš Android telefon je u velikoj meri neupotrebljiv.

Iako su ovi servisi vrlo korisni (i besplatni), nema sumnje da današnjim internetom dominira samo nekoliko kompanija – Google Facebook i Amazon. Nije ni tajna da čitave države svoje podatke skladište na Amazon serverima.

Budućnost interneta prijeti da bude još više centralizovana, te će vaši podaci biti u posjedu samo nekoliko kompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.