Izvor: Energetika.ba | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beč i Bratislava udruženi u realizaciji projekta "Dunav bez plastike"

Protekla 2018. godina prošla je u znaku borbe protiv plastičnog otpada, a nastavlja se u 2019. godini kroz brojne projekte i inicijative.

Jedna od njih je i naučni projekt Beča i Bratislave "PlasticFreeDanube" koji će trajati do 2020. godine s ciljem poboljšanja kvalitete vode, boljeg upravljanja vodenim resursima i podizanjem svijesti građana o značaju te rijeke.

Rijeke važe za glavne uzročnike onečišćenja okeana plastikom. Njihova zagađenost jednako štetno utiču na regionalni okoliš i globalni ekosistem.

U sklopu projekta za "Dunav bez plastike" naučnici će analizirati plastični otpad iz rijeke veći od pet mm. Za potrebe istraživanja odabrana je dionica od Beča do slovačkog grada Gabčikovo, ukupne dužine 100 km. To područje posebno pogoduje analizama jer se tu nalaze dva velika grada, jedan nacionalni park, više pritoka i dvije elektrane.

Dunav je druga najduža evropska rijeka i protiče kroz deset zemalja i četiri glavna grada: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Dunav je jedina velika evropska rijeka koja teče od zapada prema istoku. Nakon puta od 2.850 km, rijeka se ulijeva u Crno more u području delte Dunava (4.300 km²) u Rumuniji i Ukrajini, saopćeno je iz Eurocomma, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.