NavMenu

Sarajevski aerodrom očekuje značajan porast putnika - Sve više novih aviolinija

Izvor: Radiosarajevo.ba Ponedjeljak, 03.06.2019. 10:10
Komentari
Podeli
Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje snažan rast broja putnika u narednim mjesecima.

Kako piše regionalni portal ExYu Aviation, saobraćaj sa tržišta Saudijske Arabije najviše će doprinijeti rastu ukupnog broja putnika, jer dvije aviokompanije imaju sedmično 16 letova prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Niskobudžetni avioprevoznik Flynas najavio je u petak da će uvesti linije od grada Jeddah prema Sarajevu od 1. jula 2019. godine. Ranije je Flynas najavio i letove iz Rijada prema Sarajevu.

Podpredsjednik Upravnog odbora Flynasa Stefan Magiera je rekao da će od 1. jula 2019. godine Flynas lanisirati dva puta sedmično nonstop linije iz grada Jeddah prema Sarajevu.

S obzirom na visoke zahtjeve biće povećani stalni letovi iz Rijada, od tri do pet letova sedmično.

Zbog toga će Flynas svakodnevno letjeti prema Sarajevu.

Domaća aviokompanija FlyBosnia uvodi dnevnu liniju prema glavnom gradu Saudijske Arabije, te jednom sedmično za grad Jeddah. Kompanija, koja operira sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tako će imati i jednom sedmično letove za grad Gassim u centralnoj Saudijskoj Arabiji, čime će Sarajevo i Gassim prvi put u historiji biti povezani direktnim letom.

FlyBosnia će povezati i glavni grad Kuvajta sa Sarajevom u junu. Ukupno tri leta sedmično planirana su za Kuwait City.

U planu su i druge destinacije.

Generalni direktor kompanije FlyBosnia Chris Gabriel je rekao da je plan povezati Bosnu i Hercegovinu sa Bliskim Istokom i Europom, tamo gdje postoje opravdani zahtjevi.

- Nastavit ćemo širiti našu mrežu kako bude rasla našla avioflota - napomenuo je Gabriel.

Na "evropskom frontu", grčki Aegean Airlines povezae sezonski sa dva leta sedmično Atinu i Sarajevo. Letovi će početi sredinom juna 2019. godine. Planirano je da to bude avion Bombardier Dash 8 sa 78 sjedišta.

Nadalje, niskobudžetna njemačka aviokompanija Eurowings uvodi direktan let iz Berlina za Sarajevo. Letovi počinju u junu i ići će dva puta semično svakog ponedjeljka i petka.

Letovi iz Berlina kompletiraće ponudu Eurowingsa, jer njihovi avioni već lete iz Kelna i Stuttgarta za Sarajevo.

Od 21. juna 2019. godine norveška aviokompanija Air Shuttle uvodi sezonske letove između Geteburga i Sarajeva, ali sa nižom frekvencijom letova. Planirano je da lete jednom sedmično u narednih osam sedmica.

Važno je napomenuti da ove godine Međunarodni aerodrom Sarajevo obilježava jubilej - 50 godina rada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.