Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 03.06.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nacionalni park Drina mogao bi da bude uvršten na UNESCO listu prirodne svjetske baštine

Rijeka Drina
Direktor Nacionalnog parka Drina na području srebreničke opštine Radomir Pavlović rekao je da bi ovaj park u sastavu rezervata prirode "Drina" uskoro trebalo da bude na listi prirodne svjetske baštine UNESCO-a, što bi ujedno bilo i prvo prirodno dobro iz BiH na toj listi.

Pavlović je rekao da je to prijedlog iz BiH za UNESCO i da vjeruje da će ovo biti prvo prirodno dobro iz Republike Srpske i BiH na listi svjetske baštine.

On je pojasnio da NP Drina sa lijeve, a NP Tara sa desne strane Drine, te parkovi prirode Mokra Gora i Zaovine u Srbiji čine jednu cjelinu kao prirodni rezervat biosfere.

Prema njegovim riječima, namjera je da u okviru prekogranične saradnje BiH i Srbije, taj prostor čini i jedinstvenu turističku ponudu kao "turistički prsten".

Taj prostor bi obuhvatao ova dva nacionalna parka sa kanjonom Drine između, te parkovima prirode, Arheološkim muzejom Rimski municipijum u Skelanima, akumulacionim jezerom Perućac na Drini, slapom i mostom na Žepi, srednjovjekovnim tvrđavama Klotjevac i Đurđevac, te Šarganskom osmicom, manastirima Rača i Dobrun, Višegradom sa poznatom ćuprijom i Andrićgradom, kao i Drvengradom na Mećavniku, te brojnim nekropolama stećaka.

- Ovo je područje izuzetno bogato kulturno-istorijskim spomenicima, prirodnim ljepotama i resursima, kao i životinjskim i biljnim vrstama u živopisnom kanjonu Drine visine nekoliko stotina metara i njegovim obroncima - naveo je Pavlović.

On je istakao da je ovo područje zanimljivo za ljubitelje riječnog, lovnog i ribolovnog, istorijskog i prirodnjačkog turizma, kao i ljubitelje sportova na vodi i alpiniste.

Pavlović očekuje da će u sastav NP Drina ući i Posebno lovište Sušica, jedno od pet takvih u Srpskoj.

NP Drina formiran je 2017. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.