NavMenu

Da biste bili zdraviji dovoljno je 150 grama borovnica dnevno

Izvor: Nedeljnik Ponedjeljak, 03.06.2019. 07:58
Komentari
Podeli
(Foto: katacarix/shutterstock.com)
Oko 150 grama borovnica dnevno može da smanji rizik od srčanih bolesti za 15%, pokazala je studija objavljena u magazinu American Journal of Clinical Nutrition.

Kod odraslih, gojaznih osoba zabilježen je i povećan protok krvi, kao i elastičnije arterije, pa su naučnici izračunali da bi šoljica borovnica na dnevnom meniju mogla da smanji rizik od srčanih bolesti, vodećeg uzročnika smrti u svijetu, za 12 do 15%.

Ispitivanje o efektima borovnica rađeno je na 138 odrasle gojazne osobe, starosti od 50 do 75 godina, u periodu od šest mjeseci. Svim ispitanicima zajednički je bio i metabolički sindrom, kombinacija dijabetesa, viskokog krvnog pritiska i gojaznosti. Prema pretpostavkama, metabolički sindrom pogađa oko trećine odraslog stanovništva zapadnih zemalja i znatno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.

- Jedenje jedne šoljice borovnica dnevno rezultiralo je stalnim poboljšanjem vaskularne funkcije i stanja "neelastičnih" arterija, a to je dovoljno da se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanji za 12 do 15 % - izjavio je koautor studije dr. Piter Kertis.


Metabolički sindrom značajno povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. I prethodne studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu borovnice imaju smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Pretpostavlja da je to zbog antocijanina, kojim su borovnice bogate, i koji plodovima ovog bobičastog voća daju crvenu i plavu boju.

I neke ranije studije ukazale su da bi ovi spojevi mogli poboljšati neka stanja kod srčanih bolest.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.