Izvor: Klix | Nedjelja, 02.06.2019.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apple ukida iTunes nakon 16 godina?

(Foto: Pres Panayotov/shutterstock)
Apple se priprema za ukidanje iTunesa koji je transformisao posao s muzikom kada je pokrenut 2003. godine, pišu američki mediji.

Kompanija Apple će održati svoju godišnju konferenciju developera u ponedjeljak, 3. juna, a jedna od najava će se odnositi na rekonfiguraciju koja će podijeliti ponudu iTunesa na tri novorazvijene aplikacije za muziku, TV i podcaste. Iz kompanije zasad nema zvaničnih informacija koji se odnose na ove medijske napise.

Apple će tako nakon 16 godina postojanja ukinuti iTunes koji je kompaniji poslužio da započne svoju revoluciju digitalne trgovine.

Bivši direktor Applea Steve Jobs se fokusirao na muziku prije nego je prešao na filmove i podcaste. Prilikom predstavljanja iTunesa 2003. je izjavio da se Apple nada da će pomoći korisnicima koji ne žele "krasti" muziku, a time i kompanijama kojima ona pripada.

Svoj vrhunac je iTunes doživio krajem 2000-tih kada je postao neizostavna aplikacija za svakog korisnika savremene muzike. S mp3 fajlovima prikupljenim s muzičkih blogova, MegaUpload linkova i Limewirea, iTunes platforma je omogućila organizovanu kolekciju bez brige o porijeklu fajlova. Kasnije se eksperimentisalo s dijeljenjem u stilu Facebooka, kao i newsfeedom u stilu Twittera.

Razvoj Spotifyja je predstavljao udar na dominaciju Applea, što je dio tehnološkog pomaka prema streamingu.

Detalji zasad nisu objavljeni, ali će fanovi muzike vjerovatno moći pristupiti kompletnoj ponudi uključujući preuzimanja putem aplikacije Apple Music.

Firme:
Apple Cupertino, USA
Tagovi:
iTunes
ukidanje iTunesa
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.