NavMenu

Teška situacija u drvoprerađivačkoj industriji TK: Ugašeno 300 radnih mjesta, a poticaja nema

Izvor: Tuzlanski list Ponedjeljak, 17.08.2009. 11:35
Komentari
Podeli

Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u prvih pola godine u Federaciji BiH, u odnosu na isti period prošle godine, manja je za 25 %. Razlog za ovoliko smanjenje prodaje jeste manja potražnja za drvetom od strane prerađivača drveta i proizvođača namještaja, ali i izostajanje bilo kakvog vida podsticaja drvne industrije iz budžeta.

Najveća posljedica ovakve politike, ali i krize koja je posljednjih mjeseci potresala BiH i Tuzlanski kanton, jeste otpuštanje radnika.

U posljednjih sedam mjeseci u Tuzlanskom kantonu iz drvne industrije otpušteno je ukupno oko 300 radnika, od kojih je najveći proizvođač "Konjuh Živinice" morao otpustiti čak njih 190.

"Mi smo izgubili pola tržišta u Hrvatskoj i Srbiji i to nam je stvorilo ogromne gubitke. Iako smo povećali izvoz u Njemačku, Češku i Francusku, nismo mogli nadoknaditi gubitke na regionalnom tržištu. Upravo je smanjenje potražnje i dovelo do otpuštanja radnika, jer u suprotnom ne bismo mogli održati likvidnost preduzeća", kazao je Halid Suljagić, tehnički direktor "Konjuha".

U sličnoj situaciji je i preduzeće "Šume TK", koje je u posljednjih sedam mjeseci smanjilo prodaju drvnih sortimenata i do 40 %. Do značajnijeg pomaka neće doći, ukoliko se vlast aktivnije ne uključi u rješavanje problema drvne industrije i ne prestane manipulisata krizom, kažu u ovom preduzeću.

"Ove godine čak nećemo dobiti ni namjenska sredstva za održavanje šuma i kapitalne projekte. Ta sredstva su obavezna i radi se o novcu koji su preduzeća namjenski odvajala za šume. Međutim, Federalna vlada je odlučila da ove godine ta sredstva ne podijeli", kazao je Refik Hodžić, v.d. direktora "Šume TK".

Kako saznaje Tuzlanski list, u ovom federalnom fondu postoji oko 3,5 miliona maraka namjenskih sredstava za šume širom Federacije, međutim, ona neće biti podijeljena. Taj novac dijelom ide i u plaće zaposlenika u svim javnim preduzećima šuma i značajno bi pomogao likvidnijem poslovanju i "Šuma TK".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.