NavMenu

Molekularni biolozi iz Hrvatske razvili serum za razvoj biljaka budućnosti

Izvor: Index.hr Subota, 01.06.2019. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Molekularni biolozi Lea Vojita i Hrvoje Fulgosi s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba razvili su serum koji bi trebalo da omogući važna istraživanja na biljkama. Ujedno, to bi moglo i da utiče na razvoj biljaka sa osobinama važnim za budućnost poljoprivrede. Na primjer, neke od njih mogle bi da daju veće prinose, neke da budu otpornije na stres nepovoljnih klimatskih uslova, a neke da učestvuju u čišćenju atmosfere od ugljen dioksida.

Važnost otkrića prepoznala je švedska kompanija Agrisera, specijalizovana za prodaju antitijela. Institut je sa njom potpisao ugovor, a biolozi su prošlog mjeseca odradili prvu porudžbinu vrijednu 42.000 EUR.

Zanimljivo je da mala količina njihovog proizvoda od 50 mikrolitara (0,05 grama) na tržištu vrijedi čak 300 EUR, odnosno jedan gram vrijedi 6.000 EUR.

Važnost seruma leži u tome da djeluje na protein trol, koji reguliše proces fotosinteze u biljkama. Jednostavno rečeno, on odlučuje kada će se sunčeva energija usmijeravati u stvaranje šećera i biomase biljke, a kada će se raspršivati kao suvišna, kako ne bi škodila biljci.

Značaj serume je u tome što ima sposobnost da detektuje trol. Tako naučnici mogu da vrše razna istraživanja u kojima bi mogli da otkriju razne funkcije trola važne za razvoj raznih karakteristika biljaka.

- Naučnici bi naš serum mogli da koriste za razvijanje biljke budućnosti. Na primer, mogli bi da stvaraju neke koje bi imale više trola, koje bi proizvodile više biomase. S druge strane, mogli bi da razvijaju biljke sa manje proteina, koje bi bile otpornije na stres, odnosno na prevelike količine sunca. Proizvodnja bi tako mogla da se prilagođava klimatksim uslovima - pojasnila je Lea Vojta.


Fulgosi dodaje da u takve biljke ne bi trebalo uvoditi nikakve gene drugih organizama, čega se ljudi boje kada govorimo o GMO.

Ovi naučnici rade i na novom projektu, u kome učestvuje i grupa profesora Veljovića iz Beograda, kao i profesor Aleksander Ruban (Alexander Ruban) sa Queen Mary Univeziteta u Lononu. Ako rezultati budu pozitivni, takođe bi mogli biti od velikog značaja za smanjenje koncentracija CO2 u atmosferi i time za ublažavanje klimatskih promjena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.