Izvor: B92 | Subota, 01.06.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mađari grade ekološki grad na Dunavu - Projekat vrijedan 1 mlrd EUR potpuno se oslanja na obnovljivu energiju

(Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
Mađarska želi da na sjeverozapadu države izgradi potpuno novi ekološki grad. Kako navode, grad će pokretati obnovljiva energija u poslovnim i stambenim objektima, u kojima će živjeti hiljade ljudi. Buduće naselje zidaće se na raskrčenom pojasu plavnog područja Dunava. Projekt Hegyeshalom-Bezenye vrijedan je 1 mlrd EUR.

Prema projektima, biće veličine 500 fudbalskih terena, s brojnim dodatnim sadržajima, poput škola i tržnih centara, izjavili su izvođači EON SE i njemačka kompanija za nekretnine FAKT AG, prenosi Blumberg.

Grad sa neutralnom emisijom ugljen-dioksida uglavnom će se oslanjati na solarnu energiju i energiju iz biomasa. Zbog toga će se otvoriti čak 5.000 stalnih radnih mjesta u staklenicima, rekao je Nikolai Ulrih, član uprave FAKT-a.

Kada se završi, Hegyeshalom-Bezenye imaće oko 1.000 kuća, restoran, hotel, željezničku stanicu, trgovačke objekte, kao i škole i jedinice za obuku. Projekat je utemeljen na održivoj politici upravljanja vodama, koja ima za cilj izbjegavanje snižavanja nivoa podzemnih voda, rekao je Ulrih.

Objekti će se grejati i hladiti putem geotermalnih postrojenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.