Izvor: Nezavisne novine | Petak, 31.05.2019.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Italijani i Turci okupirali banje i planine u RS - Intezivna promocija daje turističke rezultate

Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)
Prirodne ljepote Republike Srpske iz godine u godinu privlače sve više stranih turista među kojima je u prvom kvartalu ove godine, osim gostiju iz regiona, najviše bilo Italijana i Turaka koji su okupirali domaće banje, planine, eko i etno centre.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prva četiri mjeseca ove godine Srpsku je posjetilo 110.278 turista što je za 3.638 više u odnosu na isti period lani. U prvom kvartalu zabilježeno je 20.217 noćenja više u odnosu na isti period prošle godine. Osim domaćih turista, po broju dolazaka i noćenja prednjače posjetioci iz regiona, među kojima je najviše iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Atraktivne turističke destinacije, netaknuta priroda i gurmanske delicije privlače u Srpsku i turiste sa Kipra, Malte, Kuvajta i Novog Zelanda.

Na mapi posjetilaca iz cijelog svijeta najčešće su olimpijska ljepotica Jahorina, Banja Vrućica u Tesliću, Etno selo Stanišići u Bijeljini, te siti brejk destinacije Banjaluka, Trebinje i Višegrad sa Andrićgradom.

Prema podacima Zavoda za statistiku, najviše noćenja stranaca bilježe se u banjama, eko i etno centrima te planinama.

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović kaže za Glas Srpske da su velika ulaganja u turističke potencijale, banjalučki aerodrom i izgradnju autoputeva doprinijeli ekspanziji turizma u Srpskoj.

- Vlada RS je "oživjela" banjalučki aerodrom, i zahvaljujući letovima kompanije Ryanair ka četiri evropska grada, postali smo dostupniji brojnim turistima. Osim toga i čelnici lokalnih zajednica prepoznali su značaj turizma i sve više izdvajaju za unapređenje te oblasti istakla je Jovanović.

Dodala je da je i broj manifestacija u Srpskoj u protekle tri godine povećan za 200 odsto, a razni festivali, sportska i kulturna dešavanja su najvažniji za prve dolaske stranih turista.

Među najposjećenijim su, istakla je Jovanović, Banjalučko proljeće, Kozara etno, Freš vejv festival, Ćevap fest, zatim OK fest, Eko festival na Janjskim otocima i brojne druge manifestacije.

(Foto: Maja Tomic/shutterstock.com)
- Povećanju broja dolazaka i noćenja turista u velikoj mjeri doprinijela je i promocija koju radimo. Republika Srpska je prepoznata kao top destinacija za aktivni odmor - rekla je Jovanović i podsjetila da je TORS potencijale Srpske lani predstavila na 45 raznih sajmova.

Da su brojne manifestacije doprinijele procvatu turizma u gradu na Vrbasu svjedoče podaci Gradske uprave prema kojima se u vrijeme manifestacije Proljeće u Banjaluci traži krevet više.

- Tokom proteklog vikenda popunjenost smještajnih kapaciteta bila je oko 80 odsto, za što je najviše zaslužan izuzetno dobro posjećen Motofest, koji bi, po trenutnim trendovima, mogao prerasti u jednu od najvećih regionalnih manifestacije ove vrste - naveli su u gradskoj upravi.

Smještajni kapaciteti

Prema podacima Turističke organizacije RS, Srpska raspolaže sa oko 11.000 ležajeva, s tim da ta brojka nije konačna jer se pretpostavlja sa samo u Banjaluci takozvani stan na dan ima u ponudi oko 1.000 ležajeva, a apartmani i vikendice na Jahorini još oko 2.000 ležajeva.

- U toku su kampanje sa pozivom na registraciju ovih vrsta smještajnih kapaciteta pa se nadamo da ćemo uskoro imati jasniju sliku o tačnom broju ležajeva. Evidentno je i da se grade novi hoteli u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju - naveli su u Turističkoj organizaciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.