Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 02.06.2019.| 19:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prve isporuke gasa Južnom interkonekcijom 2023. - Objavljen tender za studije izvodljivosti i uticaja na okoliš

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
BH-Gas je u proteklom periodu proveo sve pripremne aktivnosti kako bi ste stekli uslovi za objavu tendera za izradu studije uticaja na okoliš i studije izvodljivosti za projekat Južne interkonekcije, saopćeno je u petak, 31. maja, iz ove kompanije.

Kako se navodi, u petak je objavljen poziv za odabir konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo za gasovod Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

- Danas je na veb stranici BH-Gasa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen poziv za odabir konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo za gasovod Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, čime je zvanično i započeta realizacija projekta Južne interkonekcije.

Za izradu navedenih studija BH-Gas je dobio grant USAID-a, koji će se realizovati preko EBRD. Cjelokupan proces javne nabavke će se provesti preko EBRD portala za elektronske nabave (EBRD Client E-Procurement Portal).

- Vlada FBiH je uvažavajući značaj pitanja sigurnosti snabdjevanja za potrošače prirodnog gasa, prethodno za ovaj projekat donijela zaključak o strateškom interesu istog za FBiH, te je zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji - saopćeno je.

Također, navodi se da je i planirana izrada Idejnog projekta.

- Radi se o gasovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika sa odvojkom za Mostar i isti će biti spojen na postojeći transportni sistem. Realizacijom projekta, BiH/FBiH bi osim novog pravca snabdijevanja prirodnim gasom dobila pristup novim izvorima prirodnog gasa kao što su planirani LNG terminal Krk u Hrvatskoj, skladišta prirodnog gasa u susjednim zemljama, izvori gasa iz Kaspijske regije i drugi. Time bi se osigurala pozdanost i sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom potrošača na postojećem kao i novom planiranom pravcu.

Istovremeno sa izradom studija, planirana je i izrada Idejnog projekta sa elaboratom eksproprijacije za čiju namjenu su također obezbjeđena grant sredstva od strane Evropske komisije.

Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije s krajnjim ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, nakon čega se očekuje izrada glavnog projekta i u konačnici izgradnja gasovoda i svih pripadajućih objekata.

Prve isporuke prirodnog gasa putem gasovoda Južna interkonekcija se očekuju 2023. godine, navodi se iz BH-Gasa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.