Izvor: eKapija | Petak, 31.05.2019.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Roboti iz Priboja čuvaju od provala - Predstavljeni inovativni uređaji firme MHT Products na Sajmu tehnike

(Foto: eKapija)
Spoj mašine i čovjeka sa više funkcija i namjena, i to od upotrebe u restoranima kao vid moderne hostese, preko domova za starije osobe gdje bi služili kao pomoć, do ličnog mini "policajca" u kućama u vidu zaštite od provala, roboti firme MHT Products iz Priboja, bili su među najposjećenijim na ovogodišnjem Sajmu tehnike u Beogradu.

Jasna Petrović, generalna menadžerka kompanije MHT Products kaže da su ovi roboti dizajnirani za sve pametne kućne potrebe, a da je jedan od narednih planova usmjeren upravo ka unapređenju funkcija za home security. Proizvod, ipak, nije u potpunosti domaći, ali je glavni dio - softver, djelo programera iz ove firme u Priboju.

- Ovog robota možete da ostavite u kući. Tako, ukoliko dođe do provala, robot će fotografisati, poslati fotografiju na vaš telefon i pozvati policiju, tako da nam je jedan od fokusa unapređivanje funkcija ovih robota. Takođe, roboti su idealni za restorane. Robot može da priđe gostu, iščita mu meni i odvede ga do stola - rekla je za eKapiju Petrović. Inače, trenutno radimo sa dobavljačima kada su u pitanju dijelovi za robote, dok je softver naš, dodaje ona.

Ovi roboti dolaze sa naprednim sistemom glasovne interakcije, visokokvalitetnim zvučnicima, odličnim komunikacijskim funkcijama i Aleka pametnom IoT funkcijom, što čini robote kao članove porodice.

- To je prvi kućni robot koji je usvojio Amazon AI sistem i pruža izvanrednu interakciju sa glasom. Konstrukcija panela za integraciju aplikacija, panela igara i panela adresara na dodirnom ekranu smanjuje poteškoće u radu i donosi nevjerovatno interaktivno iskustvo za korisnike.

Pored robota, ova firma se na Sajmu tehnike predstavila sa još tri inovativna proizvoda. Kako je rečeno, svi uređaji su green products i visoke tehnologije. Posjeduju kontrolu uređaja putem IOS-a, Android i WEB aplikacije, a dodatno obezbjeđena je i servisna podrška, koja postoji i kod nas ali i na američkom tržištu.

(Foto: eKapija)
Proizvod za koji su dobili nagradu kao inovativno tehničko dostignuće je Safe Toilet tank, uređaj za mjerenje vode u vodokotlićima. Razvoj uređaja je trajao preko 2,5 godine a sada je dostupan i na tržištu.

- To je uređaj koji izbacuje sav mehanički dio iz vodokotlića i sve ono što stvara probleme i zbog čega ljudi imaju poplave u stanu i nepotrebno curenje vode. Ovaj uređaj služi za očuvanje vode i običan vodokotlić pretvara u pametni vodokotlić.

Kako je naša sagovornica objasnila, uređaj na sebi ima dio koji detektuje greške i vrši dojavu putem aplikacije na telefonu.

- Najveća potrošnja vode ja upravo putem ovakvih kvarova. Bilo da je pukao lanac, cijev u zidu koju ne vidimo, ili se desio bilo koji mehanički kvar, ovaj uređaj zatvara ventil, uz mogućnost normalnog korišćenja vodokotilića, i signalizira, tj. šalje obaveštenje o svim greškama.

Uređaj postoji u više varijanti, za naše, američko i evropsko tržište, zato što su različiti sistemi koji se koriste - dodala je ona.

(Foto: eKapija)
Na štandu ove kompanije imali smo prilike da vidimo i uređaj koji je patentiran i čiji je mehanički dio uređaja završen, dok je u procesu rad na termostatu. U pitanju je ventilaciona rešetka koja omogućava dostizanje željene temperature u prostorijamja, uz prečišćavanje vazduha.

- Kada se vraćate s posla možete da napravite temperaturu koja vam odgovoara. Ukoliko su tri sprata u objektu, uglavnom je treći najtopliji dok je na prvom hladno. Ovim uređajem možete da podesite na svakom spratu ponaosob koja temperatura vam odgovora, te tako možete imati i dvije, tri rešetke u jednoj sobi, ali jedan termostat na jednu prostoriju.

Centralna jedinica sa kojom će ova ventilaciona rešetka biti povezana, može biti izvan kuće - u podrumu, potkrovlju a proizvod je kako kaže Petrović, idealan za hotele i restorane. - Kod nas je ovaj uređaj pogodan za poslovne zgrade ali su mogući i u kućama – kaže Petrović.

Takođe, uređaj štedi električnu energiju i prečišćava prostor i vazduh od bakterija, virusa i mikroorganizama, te je pogodan za one koji su skloni alergijama, a od zanimljivih komponenti posjeduje i UV lampu u sebi.

(Foto: eKapija)
Pored ovih proizvoda, kompanija MHT Products predstavila je i pametne satove. Kako je Petrović rekla, to, takođe, nisu u cijelosti njihovi proizvodi - softver je domaći a dijelovi su od dobavljača.

- Imamo više varijanti ovih satova. Sportska varijanta možda za nađe u više boja i ima funkcije kojima može da se meri hod, kalorije itd. Druga varijanta je po uzoru na Apple watch, malo je elegantniji i može da se poveže sa telefonima koji imaju OS Android i iPhone. Svi se vezuju za Wi-Fi, a u satove možete staviti i karticu, tako da ovi satovi imaju sve opcije kao mobilni - čitate mejl, šaljete poruke, skidate aplikacije - objašnjava Petrović.

Trenutno u ovoj firmi je 9 zaposlenih, a želja im je da taj broj povećaju.

- Priboj je mala sredina i radna snaga je problem. Potrebni su nam inženjeri, programeri, te sarađujemo sa stručnjacima širom Srbije i dalje. Želimo da povećamo broj zaposlenih, a u planu je, takođe, širenje proizvodnje, uvođenje novih proizvoda, kao i unapređivanje postojećih - kao što je rad na robotu. Trudimo se da proizvodi budu što funkcionalniji ali i da što ljepše izgledaju – kaže Petrović.

Za sada svi proizovodi ove firme iz Zapadne Srbije, namijenjeni su izvozu, ali kako kažu zainteresovani su i za domaće tržište, te su u potrazi za distributerima.

- Proizvodi sada mogu direktno preko nas da se kupe, ali smo otvoreno za saradnju sa distributerima kako bi uvećali proizvodnju i prodaju – poručili su iz firme MHT Products.

Podsetimo, direktor i vlasnik kompanije je Šan Masoudnia iz Pensilvanije, a 2016. godine je potpisan Ugovor o zakupu prostora u Slobodnoj zoni Priboj, u kojoj je ova firma i smeštena u jednom od nekadašnjih FAP-ovih pogona.

Sandra Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.