NavMenu

Povećan budžet Kantona Sarajevo - Evo gdje će biti utrošen dodatni novac

Izvor: Radiosarajevo.ba Petak, 31.05.2019. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo u četvrtak, 30. maja, je utvrdila Izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu, te ih, po hitnom postupku uputila prema Skupštini Kantona.

Novi Budžet KS, prema utvrđenom prijedlogu, iznosi 1.055.753.000 KM.

Prema riječima ministra finansija Amela Kovačevića, u rebalans budžeta se krenulo iz više razloga.

Prvi je nova projekcija prihoda sa federalnog nivoa do kraja ove godine koja pokazuju 28 mil KM više prihoda Kantona Sarajevo u odnosu na trenutni budžet. Tu su i drugi razlozi koji su doveli do izmjena budžeta.

- Neki projekti, kako smo to sagledali u proteklih pet mjeseci, nisu bili spremni za realizaciju, te smo sredstva planirana za njih alocirali na projekte koji su spremniji i koji prate orijentaciju 300 smjernica ove Vlade i Skupštine -istakao je ministar Kovačević.

Ulaskom Univerziteta u sistem trezorskog poslovanja napravljen je pregled njihovog finansijskog stanja i potreba. Novim budžetom, nakon obavljenih dodatnih analiza sa Ministarstvom obrazovanja, biće finansirane dodatne potrebe Univerziteta od oko 1,6 mil KM kako poslovanje Univerziteta ne bi bilo ugroženo.

Novim sredstvima biće osigurano novih 8 mil KM kako bi se omogućilo finansiranje plata radnika GRAS-a do kraja godine što nije bilo planirano trenutnim budžetom. Također, sada je osigurano 13,5 mil KM za izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru, te najavljen i novi javni poziv prema uposlenicima da vansudskim nagodbama ostvare svoja prava iz radno pravnog statusa.

Predloženim budžetom se osiguravaju značajna nova sredstva za sektor obrazovanja i to za sufinansiranje predškolskog odgoja u iznosu od 2 mil KM u svrhu ukidanja lista čekanja djece na mjesto u sarajevskim vrtićima. Dodatna sredstva od 1,2 mil KM su usmjerena i za potrebe rješavanja pitanja edukacije djece sa poteškoćama u razvoju.

Kako je i najavljeno, osigurana su i sredstva za nastavak i okončanje izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti u iznosu od 2 mil KM.

Planirana je nabavka medicinske opreme, prije svega nabavka respiratora koji su neophodni u zdravstenom zbrinjavanju mladih i djece u slučajevima epidemija, a komunalna privreda će se opremiti sa novom, različitom opremom u vrijednosti od oko 4 mil KM u svrhu podizanja kvaliteta svojih usluga.

Tagovi:
budžet KS
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.