Izvor: eKapija | Petak, 31.05.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen Prijedlog mjera za unapređenje poslovnog ambijenta u RS do 2021.

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog mjera za unapređenje poslovnog ambijenta 2019-2021. koji predstavlja usaglašeni osnov i platformu budućeg zajedničkog djelovanja institucija i poslovne zajednice.

Jedan od prioritetnih ciljeva u radu Vlade RS je unapređenje poslovnog ambijenta, i u tom kontekstu formirano je Ministarstvo privrede i preduzetništva, koje predstavlja kontakt tačku za poslovnu zajednicu, kako bi se kroz kontinuirani dijalog institucija i poslovne zajednice pravovremeno i kvalitetno identifikovala otvorena pitanja u poslovanju i predložile, a potom realizovale mjere za njihovo otklanjanje, te unapređenje konkurentnosti privrede uopšte.

Tokom prethodnih nekoliko mjeseci vođeni su intenzivni razgovori sa poslovnom zajednicom i resornim institucijama sa ciljem definisanja i konkretizacije zajedničkog okvira budućeg djelovanja i na osnovu tih razgovora, Programa ekonomskih reformi 2019-2022. godine, Smjernica za razvoj privrede, te Akcionog plana za realizaciju Programa rada Vlade za mandatni period utvrđen je Nacrt mjera za unapređenje poslovnog ambijenta, saopšteno je iz Vlade RS.

Ovakav dokument je dodatno upućen na razmatranje Privrednoj komori RS, Uniji udruženja poslodavaca RS i resornim ministarstvima na mišljenje i dopune, nakon čega je finalizovan.

NPrijedlog mjera definisan je kroz sljedeće ciljeve: podrška privrednicima u zapošljavanju i zadržavanju radne snage, smanjenje parafiskalnih i administrativnih opterećenja privrede, unapređenje uslova za tehnološki razvoj privrede, reformisanje Zavoda za zapošljavanje u cilju pružanja kvalitetnije podrške privredi i građanima, kvalitetnije povezivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, unapređenje stručnih znanja privrednika, unapređenje infrastrukture kvaliteta, smanjenje sive ekonomije, i promocija primjera dobre prakse medijima.

Saopšteno je da su izdvojene i mjere specifične za pojedinačne sektore i to za sljedeće: poljoprivreda i prehrambena industrija; drvoprerada; turizam; informaciono-komunikacione tehnologije; metalska i elektro-industrija; tekstil, koža i obuća; građevinarstvo i industrija građevinskog materijala i saobraćaj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.