Izvor: Indikator | Petak, 31.05.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook u 2020. uvodi plaćanje kriptovalutama - Na oprezu banke i regulatori

Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
Facebook je napokon krenuo na tržište plaćanja u najnevjerojatnijoj varijanti - kriptovaluti koja će ponovno ujediniti njegovog šefa Marka Zakerberga sa suosnivačima i zakletim neprijateljima Winklevoss blizancima.

Kao što je Financial Times objavio prošle sedmice, najveća svjetska društvena mreža aktivnih korisnika razgovara s bratskom kriptomjenjačnicom Gemini o osiguravanju likvidnosti i skladištenju Facebook-ove planirane stabilne valute, digitalne valute vezane za dolar.

Facebook takođe razgovara s visokofrekventnim trgovinskim grupama i kriptomjenjačnicom Coinbase-a o GlobalCoinu, koji Zakerberg & Co planiraju uvesti sljedeće godine, tako da korisnici mogu vršiti plaćanja jednako lako kao što mogu slati fotografije preko WhatsAppa, Instagrama i slično.

Projekt će započeti u desetak zemalja

Facebookov GlobalCoin mogao bi funkcionirati kao tekući račun za 1,7 milijardi odraslih ljudi širom svijeta koji nisu formalno bankovni, ali imaju pristup internetu na svojim pametnim telefonima. Zakerberg se, kako se izvještava, sastao s guvernerom Bank of England Markom Carneyem prošlog mjeseca kako bi opisao svoje planove, koji su, kako kaže, usmjereni na razbijanje finansijskih barijera i smanjenje troškova za potrošače.

Dok su detalji o projektu rijetki, regulatori i tradicionalne grupe koje pružaju usluge plaćanja već posmatraju razvoj oprezno, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne zamke.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.