NavMenu

Novo istraživanje predstavlja najbolje zemlje za magistre i doktore - Slovenija na visokom devetom mjestu

Izvor: Radiosarajevo.ba Četvrtak, 30.05.2019. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Valeri Potapova/shutterstock.com)Ilustracija
Najnovije istraživanje je pokazalo da su Australija, Švedska, Švajcarska, Novi Zeland i Kanada najbolje zemlje za visokokvalifikovane radnike, sa zvanjem magistra ili doktora, koji žele emigrirati u potrazi za poslom.

U grupi najboljih zemalja za visokokvalifikovane radnike nalaze se još i Irska, SAD, Holandija, Slovenija i Norveška.

Prema izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ove zemlje nude dobre uslove na tržištu rada za visokokvalifikovane radnike, kao i odgovarajuće radno okruženje.

Ista grupa zemalja, zajedno s Norveškom, ali bez Australije, ujedno je i najprivlačnija za poduzetnike.

OECD je u svome izvještaju analizirao niz faktora u svojih 36 zemalja članica, uključujući uslove koje se pružaju radnicima, prihode i poreze, dugoročne izglede, okruženje za porodicu i kvalitet života.

Direktor za zapošljavanje i socijalna pitanja u OECD-u Stefano Scarpetta izjavio je da su za ljude s visokim obrazovanjem bitni određeni uvjeti na tržištu rada.

- Za profesionalce je važna brzina izdavanja viza, dok su za mnoge visokokvalifikovane radnike važni i uslovi za partnere i djecu - rekao je Scarpetta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.