NavMenu

Makao plavi papagaj još jedna vrsta koja je zvanično izumrla - Naučnici najavljuju šesti veliki talas izumiranja

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.05.2019. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Među osam vrsta ptica koje su izumrle za poslednjih nekoliko godina, sada je i prelijepi plavi papagaj kog smo zavoljeli u animiranom filmu Rio.

Ipak se sve priče o zaštiti ugroženih vrsta završavaju samo kao priče, tužne, poražavajuće. Čovjek je i dalje samo posmatrač procesa uništenja iako je stigao do svemira. To važi i za plavog papagaja koji se u crtaću Rio borio da preživi, ali stvarnost ga je zauvijek sahranila, prenosi portal Buka.

Papagaj vrste Spiks makao je bio jedan od osam tipova papagaja, od kojih je polovina iz Brazila. BirdLife International je dodao ovu pticu na spisak potvrđenih ili vrlo vjerovatnih izumiranja. Kao razlog nestanka navodi se nestajanje površina prekrivenih šumom.

Plavi papagaj je otkriven 1819. i još tada je smatran rijetkom pticom. Malo ljudi je imalo sreće da ih vidi u divljini.

Nova studija pokazuje da se prvi put kriza izumiranja vrsta razvija na velikim kontinentima, vođena ljudskim uništavanjem staništa. Trenutno je ugroženo više od 26.000 vrsta, sudeći prema posljednjoj procjeni. U zatočeništvu još živi od 60 do 80 plavih ara.

Da podsjetimo, u crtanom filmu Rio iz 2011. pratimo šarmantnog makao papagaja čije ime je Blu. On putuje hiljadama milja da bi pronašao posljednju ženku svoje vrste. Pronalazi je, zaljubljuju se i dobiju mlade. Hepi end kao i obično imamo samo u filmovima.

Naučnici upozoravaju da su ljudska bića u procesu dovođenja svijeta do šestog velikog talasa izumiranja, pišu Nezavisne novine. Četiri od osam novoidentifikovanih izumiranja ptica se desilo u Brazilu, koji je nekada bio dom plavom papagaju.

Godine 1985. tri ovakve ptice su pronađene u jednoj brazilskoj šumi. Dvije su ilegalno uhvaćene i korišćene kako bi se prodavale kao ljubimci, a pokušaji parenja posljednjeg mužjaka su bili neuspješni.

Iako još postoji šansa da se plavi papagaji koji su u zatočeništvu pare, prošire populaciju i budu puštene u divljinu, za dosta ptica ne postoji druga šansa. One su zauvijek nestale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.