Izvor: Indikator | Četvrtak, 30.05.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dug po vrijednosnim papirima u BiH 2,38 mlrd KM - Ponude banaka višestruko nadmašuju planirane obime zaduženja

Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Ukupan dug u Bosni i Hercegovini po dužničkim vrijednosnim papirima na kraju prvog kvartala 2019. iznosio je 2,38 mlrd KM, izvještava Indikator.ba.

Dug po ovom osnovu, prema podacima Centralne banke BiH, neznatno je povećan u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosio 2,33 mlrd KM.

I dok je Federacija BiH, koja još nema vladu formiranu u skladu sa izborima iz oktobra prošle godine, pauzirala na početku godine sa izdanjima dužničkih vrijednosnih papira, Republika Srpska se ubrzano zaduživala.

Ukupno je od početka godine RS za finansiranje budžeta putem obveznica i trezorskih zapisa prikupila 164 mil KM. Realizovane su četiri emisije dugoročnih obveznica i dvije emisije trezorskih zapisa.

Do kraja polugodišta planirana je aukcija obveznica s rokom dospjeća 5 godina u vrijednosti 35 mil KM, a u drugom polugodištu zaduživanje bi trebalo da uspori, jer su planirane "samo" tri emisije obveznica, i to dvije u vrijednosti 35 mil KM i jedna u vrijednosti 30 miliona.

Ukupno je indikativnim kalendarom aukcija planirano zaduženje Republike Srpske u ovoj godini trezorskim zapisima u vrijednosti 40 mil KM i obveznicama u vrijednosti 271 mil KM.

Svoju prvu aukciju u ovoj godini federalna Vlada imala je 28. maja kada se zadužila sedmogodišnjim obveznicama po rekordno niskoj prosječnoj kamatnoj stopi za ovu vrstu papira od 0,768%.

Za razliku od Republike Srpske, Federacija će u narednom periodu ubrzati zaduživanje dužničkim vrijednosnim papirima, koje je u ovoj godini planirano u ukupnom iznosu od 370 mil KM.

Nova aukcija zakazana je za 11. juni 2019. kada će se ponuditi na prodaju šetomjesečni trezorski zapisi u nominalnom iznosu od 20 mil KM.

U trećem kvartalu planirano je zaduženje za 120 mil KM, uz tri emisije obveznica, a u četvrtom kvartalu za 200 mil KM, pri čemu su planirane po tri emisije obveznica i trezorskih zapisa.

Zaduživanje obje entitetske vlade na unutrašnjem tržištu teče glatko, a ponuda banaka višestruko nadmašuje planirane obime zaduženja.

Bankama koje su u BiH visokolikvidne (višak iznad obavezne rezerve 2,95 mlrd KM u aprilu ove godine), vrijednosni papiri su vrlo zahvalne investicije zbog malog rizika i sigurne zarade.

Interes da investiraju u pozajmljivanje vladama svakako će porasti otkako je Centralna banka BiH sa 1. majem ove godine opteretila višak iznad obavezne rezerve koji banke drže u središnjoj monetarnoj instituciji dvostruko većom naknadom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.