Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 29.05.2019.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvati će praviti dijelove za avione - Austrijski FACC gradi fabriku kod Zagreba

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske avione i njihove motore, poput onih koje proizvode Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce.

Austrijska aeronautička kompanija FACC objavila je da u Poslovnoj zoni Jakovlje u okolini Zagreba počinje da gradi fabriku unutrašnjih dijelova za avione, prenose Nezavisne pozivajući se na Večernji list.

Investicija je vrijedna 33 mil EUR, a u fabrici će biti zaposleno 600 radnika.

Kupoprodajni ugovor je već potpisan, tako da je austrijska kompanija postala vlasnik zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje, ukupne površine 130.000 m2.

Planirano je da fabrika bude izgrađena do decembra 2020. godine, a da proizvodnja počne najkasnije u aprilu 2021. godine, potvrdio šef kompanije Robert Mahtlinger.

FACC je kompanija sa sjedištem u Austriji, u većinskom vlasništvu kineske državne kompanije AVIC. Ima više od 3.400 zaposlenih iz 38 zemalja, koji rade na 13 lokacija u svijetu, a u finansijskoj 2018/2019 godini ostvarila je 781,6 mil EUR prihoda. To je porast od 4,5% u odnosu na prethodnu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj istoriji kompanije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.