NavMenu

BiH bez preporuke za status EU kandidata - Neophodno bolje poslovno okruženje

Izvor: Radio Slobodna Evropa Srijeda, 29.05.2019. 13:55
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Bosna i Hercegovina nije dobila preporuku Evropske komisije da zemlja zaslužuje status kandidata, saopšteno je u Briselu.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, inače autor izvještaja Evropske komisije, naglasio je da je mišljenje koje je objavila Komisija u stvari, "sveobuhvatna mapa puta za reforme koje vode demokratiji, vladavini prava, osnovama prava i javne reforme". Ovo mišljenje je, prema Hanu, prekretnica koja pokazuje da je Evropska unija posvećena da podrži BiH u njenim naporima ka EU.

Međutim u mišljenju Evropske komisija nedostaje jasna preporuka da Savjet EU odobri status kandidata za BiH. Sve što Evropska komisija ukazuje je da Savjet trebati da odluči "o narednim koracima zaovu zemlju".

U izvještaju se konstatuje da je Bosna i Hercegovina postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti.

- Međutim, da bi se krenulo ka uspostavljanju funkcionalnetržišne ekonomije, BiH mora posvetiti posebnu pažnju ubrzavanju procedura donošenja odluka i poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti itransparentnosti javnog sektora, naročito javnih preduzeća - ističe se u izvještaju EK.

- Zemlja treba da se pozabavi preprekama za pravilno funkcionisanje tržišnih mehanizama, kao što su slaba vladavina prava, birokratizacija, korupcija, dugotrajni i preterano složeni administrativni postupci i velika rascjepkanost tržišta zemlje. Kako bi se mogla nositi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, BiH mora posvetiti posebnu pažnju niskom kvalitetu obrazovanja i nedovoljnoj orijentaciji prema potrebama tržišta rada, zatim nedovoljnom razvoju transportne i energetske infrastrukture - zaključuje se u mišjenju o BiH.

Srbija i Crna Gora su dobile negativne ocjene oko vladavine prava. Komesar Han je naglasio da ove zemlje moraju da ojačaju napore i budu kredibilnije u ovom smjeru.

- Ovo je uslov kako bi Crna Gora i Srbija napredovale na evropskom putu - naglasio je autor ovogodišnjeg paketa oproširenju.

Evropska komisija je potvrdila spremnost da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji otvori put za početak pregovora o pristupu EU.

- Mi moramo da ispunimo naša obećanja u trenutku kada zemlje regiona ispune svoj dio obaveza. Ovdje imam u obzir Albaniju i Sjevernu Makedoniju, gdje mi preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora - kazao je Han.

Osim toga, navedeno je da, kada se govori o dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji, Kosovo je nastavilo da učestvuje u većini regionalnih foruma. Međutim, odluka Kosova da uvede takse od 100% na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine potkopala je napore regionalne saradnje. Što se tiče normalizacije odnosa sa Srbijom, Kosovo je ostalo uključeno u dijalog. Međutim, kosovska vlada treba da povuče takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Objavljivanje ovogodišnjeg dokumenta, koji se inače objelodanjuje u aprilu, ovoga puta protiče u krajnje neuobičajenoj atmosferi, počev od prvobitnog odlaganja od aprila za maj zbog evropskih izbora, pa sve do neizvjesnosti koja je vladala do ponedjeljka oko toga da li ponovo odložiti objavljivanje paketa jer se o tome ozbiljno razmišljalo protekle nedjelje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.