NavMenu

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila ovisnost o igrama kao bolest

Izvor: eKapija Srijeda, 29.05.2019. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)Ilustracija
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) više nije mogla ignorisati činjenicu da video igre izazivaju ovisnost te ne samo da ju je priznala kao postojeću, već je tu ovisnost i klasifikovala kao bolest te joj i dodijelila naziv ICD-11.

Učinilo se to revidiranjem popisa dijagnoza kako bi se bolje mogao proučiti fenomen i odrediti imali svrhe tretirati ga kao bolest.

- Cilj nam je pomoći ljudima, a ne ih stigmatizirati kao bolesne - naveo je SZO.

Ovakav potez izazvao je prosvjede gaming industrije, koja je zabrinuta da bi se igranje računrskih igara moglo shvatiti kao ponašanje koje zahtijeva liječenje. Prema standardima SZO-a, ovisnost o kompjuterskimigrama postoji ako traje najmanje godinu dana i znatno ugrožava sposobnost igrača da funkcioniše u školi, na poslu ili u porodici i među prijateljima, prenosi ITCBusiness.info.

Isto tako, duvanska industrija borila se protiv klasifikacije cigareta kao smrtonosnih, ali uz brojne dokaze koji to potvrđuju, morala se utišati. Tako će s vremenom se smiriti i gaming industrija, koja već poduže vrijeme na tržište izbacuje naslove koji doslovno potiču što duže i konstantnije igranje kako bi se napredovalo u igri.

Zato se sve manje nudi "single player", ili je jako skroman, a sve više "multiplayer", koji nudi daleko više mogućnosti i zabave. Ali i troši vrijeme pa samim time utiče na ponašanje pojedinca do mjere da ne spava, ne jede, ne kreće se, ne vodi računa o sebi u globalu. Upravo to objašnjavaju i ljekari kao John Jiao.

- Treba biti jasan, ovisnost o video igrama nije vezana uz vrijeme koje se provede uz njih, već kad video igre postanu prioritet pa se zbog njih počne zanemarivati zdravlje, higijena, odnosi s ljudima, financije... Igranje samo po sebi nije poremećaj, poremećaj je ukoliko one postanu životni prioritet - naglasio je Jiao.

Ima smisla to što priča i ZSO se tako postavlja, na čemu bi buduće generacije, ali i pripadnici postojeće s problemom ili naznakama problema, svakako trebali biti zahvalni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.