NavMenu

Novosadski arhitekta projektovao jednu od najmodernijih sportskih dvorana u Evropi - Bemax Arena u Podgorici energetski efikasna i ima zvučni komfor (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 29.05.2019. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Đorđe Bajilo)
Podgorica je dobila novi objekat u okviru Sportskog centra Morača, za koji se vjeruje da će biti simbol ovog grada - Bemax Arenu. Postojeći kompleks otvoren je 1980. godine, prema projektu akademika Đorđa Zlokovića, a rekonstrukcija je autorski rad arhitekte Đorđa Bajila iz novosadske firme DBA, koja je zajedno sa svojom crnogorskom filijalom DBA Montenegro izradila kompletnu tehničku dokumentaciju.

- Objekat je kapaciteta 2.400 gledalaca na fiksnim sjedećim mjestima i oko 200 mesta na teleskopskim tribinama, koja je postavljena ispod glavne tribine a koja se koristi po potrebi. Sjedišta potpisuje španski gigant DaPlast. Objekat ima nekoliko sportskih svlačionica u skladu sa svim potrebnim standardima a poseban kuriozitet je činjenica da je vjerovatno jedini objekat ovog tipa koji ima i VIP svlačionicu, koja je namijenjena održavanju koncerata i sličnih događaja - objasnio je za eKapiju Bajilo.

Dodao je da su sve svlačionice opremljene monitorima, putem kojih korisnici imaju direktan pregled šta se dešava u samoj dvorani. Objekat je pokriven savremenim sistemom centralnog video nadzora i sistemom prepoznavanja lica, što je važno iz ugla bezbjednosti.

- Rasvjeta objekat je, pored propisane sportske funkcionalne rasvete, osmišljena i kao dekorativna i spolja i iznutra i sa ovim će objekat sasvim sigurno predstavljati novi simbol grada Podgorice. Sportsko osvjetljenje terena povjereno je Philipsu, dok je sam sportski pod renomiranog proizvođača Koonors. Semafori objekta su sa video reprodukcijom slike i integrisani sa sistemom ozvučenja, a proizvod su francuskog Boddeta. Koševi su Spalding - nastavio je Bajilo.

Arenu je otvorio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsednik KCCG Veselin Barović (Foto: Đorđe Bajilo)Arenu je otvorio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsednik KCCG Veselin Barović


Put Sportskog centra kretao se od bisera do blata. Činila su ga dva kompleksa - Velika i Mala dvorana. Prva se koristila za dvoranske sportove, a druga je imala bazen. Tu su bila još i otvorena sportska borilišta, kao i hotel Podgorica. Vremenom su važni sportski događaji održavani isključivo u Velikoj dvorani, koja je usljed toga modernizovana, dograđivana i osvježavana.

- Zatvoreni bazen vremenom je potpuno ruiniran i više od 15 godina je potpuno van svoje osnovne funkcije. Tako je bilo sve do kraja 2016. godine, kada su po inicijativi tadašnjeg predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore Mila Đukanovića počeli prvi koraci i aktivnosti kako bi se pristupilo rekonstrukciji objekta i njegovo pretvaranju u sportsku dvoranu, pošto je u međuvremenu novi otvoreni bazen djelimično zatvoren i prestala je potreba da se ovaj objekat koristi u toj funkciji - navodi Đorđe Bajilo.

Naglašava da je ideja bila da se rekonstrukcijom objekat pretvori u modernu sportsku dvoranu, prije svega namijenjenu košarci.

- Podgorička kompanija Bemax prepoznala je svoj interes, društvenu odgovornost i sportsku misiju kroz investiranje i angažman na uređenju objekta koji danas nosi naziv Bemax Arena. Uložena ogromna materijalna sredstva ove kompanije i kreativna projektantska vizija projektnog biroa DBA donijele su objekat koji sasvim sigurno spada među najbolje i najmodernije sportske dvorane Evrope, a u regionu sasvim sigurno - tvrdi Bajilo.

Objekat će prevashodno koristiti sve selekcije Košarkaškog saveza Crne Gore, kao i nekoliko košarkaških klubova. Isto tako, tehnička osposobljenost objekta omogućava korišćenje i za sve ostale dvoranske i male sportove.


Kao posebnu prednost Arene Bajilo ističe drastično poboljšanu energetsku efikasnost. Ona se ogleda u povećanim performansama termičkog omotača i kvaliteta same staklene fasade. Korišćenje savremene termotehničke opreme garantuje komfor tokom korišćenja.

- Posebno pažljivo je analizirano i tretirano pitanje akustike, ali i unutrašnjeg zvučnog komfora, pa ćemo tako imati situaciju da 2.400 gledalaca pravi veću buku ka terenu u cilju navijanja, nego 5.000 u nekim drugim objektima iste namjene - zaključuje Bajilo.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Bemax Arena Podgorica
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.