Izvor: Tuzlanski list | Četvrtak, 13.08.2009.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fabrika obuće Aida: Nastavljena proizvodnja za italijanski "Effgy"

(Foto: b)

Nakon što su sašili 3.000 probnih pari cipela radnici tuzlanskog pogona fabrike obuće "Aida" nastavili su proizvodnju za italijanski "Effgy". Nabavljen je repromaterijal za dodatnih 6.000 pari cipela. Za sada je angažovano samo 200 radnika što je polovina tuzlanskog pogona dok ostali, nezaposleni primaju socijalnu pomoć koja iznosi 55 % najniže plaće u Federaciji.

Nezaposleni su također i radnici pogona u Dubokom Potoku dok lukavički pogon i dalje radi za švajcarski "Limpex".

"Prema našim saznanjima u toku su pregovori za početak proizvodnje i u Dubokom Potoku. Međutim, to još uvijek ništa nije zvanično, kazala je Ismeta Fazlić, predsjednica Sindikata radnika tuzlanskog pogona fabrike obuće "Aida".

Ona je dodala da će za nekoliko dana biti mjesec dana od kako je počela proizvodnja. Radnici se nadaju, kaže, da će im uskoro biti isplaćene i planirane naknade za rad, iako im još uvijek nije precizirano o kojem novčanom iznosu je riječ i koliko mogu očekivati.

"Ipak, mi smo zadovoljni, samo da nastavimo, pa biće i novaca. Ovako se možemo nadati boljoj budućnosti pogotovo što smo i od Vlade TK dobili obećanje da su u toku i pregovori za uvezivanje radnog staža", istakla je Fazlićeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.