NavMenu

BiH i Srbija razmatraju uvođenje kontramjera ako Priština ne ukine takse do 1. jula

Izvor: Beta Utorak, 28.05.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Srbija i Bosna i Hercegovina će, ukoliko Priština ne ukine takse za robu iz te dvije zemlje do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera, saopštilo je u ponedeljak, 27. maja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović složili su se tokom susreta u Sarajevu da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.

Dvojica ministara su se založila i za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala. Uslov za to je da Priština bezuslovno ukine takse, istaknuto je u saopštenju.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je ocijenjeno, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika.

Ljajić je podsetio da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Кosovo i Metohiju isporučila za 189,5 mil EUR manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od 80%.

To praktično znači, kako je ukazao Ljajić, da je šteta nešto veća od 1 mil EUR dnevno.

Šarović je rekao da je za posljednjih šest mjeseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 mil EUR evra robe manje na Кosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97%.

Kako je naveo, u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u vrijednosti od svega 500.000 EUR.

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Кosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3%, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4%, a uvoz robe za 6,4%.

Na sastanku je konstatovano i da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

Tako na primer, Dodatni protokol 5 (olakšavanje trgovie u okviru CEFTA) jedino još kosovska skupština nije ratifikovala, Protokol 6 (trgovina uslugama) iako usaglašen, nije potpisan zbog problema noji su izazvani uvođenjem taksi, a za Protokol 7 (rešavanje sporova) nisu ni započeti pregovori iz istog razloga.

Dogovoreno je i da dve zemlje od Evropske komisije zatraže veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma.

Zbog uvedenih taksi prema dve države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana pre 13 godina, istaknuto je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.