NavMenu

Istočna Ilidža u pilot projektu pametne javne rasvjete

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.05.2019. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Take Photo/shutterstock.com)
Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo predstavila je pilot projekat "Pametna rasvjeta u Istočnoj Ilidži", koji ima za cilj unapređenje energetske efikasnosti i uvođenja koncepta "pametnog grada" na teritoriji Istočnog Sarajeva, saopšteno je na sajtu te agencije.

- Na nekoliko postojećih stubova javne rasvjete u Istočnoj Ilidži postavljeni su odgovarajući senzori, a potom je razvijena aplikacija koja omogućava praćenje i upravljanje javnom rasvjetom, prilagođavanje nivoa osvjetljenja potrebama, te mjerenje stepena zagađenosti vazduha - istakla je Mladenka Pandurević, direktorica Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram istakao je zadovoljstvo što je opština Istočna Ilidža prva koja učestvuje u ovakvoj vrsti projekta.

- Ovo je pilot projekat koji će nama omogućiti da rezultate koje pokaže ovaj projekat kasnije implementiramo jer smo mi u međuvremenu zamijenili oko 1.400 sijaličnih tijela i postavili led rasvjetu, a nekada je mjesečni iznos bio oko 15.000KM za električnu energiju, a sada se kreće oko 6.000KM, to je možemo reći prvi nivo uštede, a drugi nivo uštede će biti stavljanjem senzora pokreta koji će omogućiti dodatnu uštedu - kaže Avram.


Aleksandar Mastilović, eksterni ekspert na projektu ESMARTCITY, rekao je da mu je bilo zadovoljstvo učestvovati na ovom projektu, a kojim se Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža pridružilo grupi gradova i paralelno sa gradom Edinburgom u Škotskoj pokrenulo projekat "Pametna javna rasvjeta".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.