Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 27.05.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID predstavlja model biogasne elektrane na sajmu ENERGA 2019

U okviru 9. međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije sa konferencijskim sadržajem ENERGA 2019, USAID EIA će predstaviti model biogasne elektrane koji će biti postavljen unutar sajamskog paviljona.

Razlog postavke ovog modela je prezentacija USAID EIA na temu "Biogasne elektrane – Investiciona prilika za poljoprivrednike" koja će se održati 13. juna u okviru konferencijskog programa, javili su organizatori sajma.

Zbrinjavanje otpada poljoprivrednog porijekla predstavlja jedan od velikih izazova u Bosni i Hercegovini. Tu spada đubre/stajnjak iz objekata za držanje životinja, te otpad nastao tokom klanja i prerade mesa. Odlaganje takvih materija predstavlja veliki problem za okoliš, te zdravstveni rizik za zajednicu. Elektrane na biogas mogu biti rješenje, jer pretvaraju taj otpad u električnu, toplotnu energiju i đubrivo.

Investicije u elektrane na biogas se podstiču kroz garantovani otkup električne energije po poticajnoj cijeni (feed-in tarifi) koja je znatno viša od tržišne cijene. Subvencionirani otkup električne energije iz elektrana na biogas daje poljoprivrednicima podsticaj da pravilno rukuju i odlažu otpad, čime se štiti voda, tlo i zrak od zagađenja. Garantovani prihodi od prodaje električne energije pomoći će poljoprivrednicima tokom tržišnih fluktuacija, čime će se sačuvati već postojeća radna mjesta i stvoriti uslovi za nova.

USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) je uložio značajne napore kako bi nadležnim institucijam ukazao na važnost subvencioniranja biogasnih elektrana i pružio tehničku asistenciju u izmjeni Akcionog plana FBiH kako bi se uključila kvota za biogasne elektrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.