NavMenu

Njemački Pass seli dio proizvodnje iz Poljske u Bijeljinu - Povoljna cijena radne snage i energenata privlače investitore u Semberiju

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 27.05.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: michaeljung/shutterstock.com)Ilustracija
Njemački Pass seli dio svoje proizvodnje iz Poljske i proširuje postojeće kapacitete u Ljeskovcu kod Bijeljine. Italijanski Benetton pogon iz Hrvatske preselio je u Hase, a za pogon u Bijeljini nedavno su interesovanje pokazali i japanski proizvođač autodijelova Yazaki. Može li se očekivati trend rasta stranih investicija u Semberiji i koje su okolnosti presudne za ulaganje?

Renomirani proizvođač dijelova za Volvo, BMW, Mercedes, njemačka fabrika Pass preuzela je pogon od slovenačkog SAP-a u Ljeskovcu kod Bijeljine 2017. Ubrzo proširuje kapacitete, a trenutno preseljavaju dio proizvodnje iz Poljske. Umjesto sadašnjih 450, broj radnih mjesta biće 1.100. Zašto se njemačkom investitoru više isplati BiH od Poljske, pojašnjava direktor ovog preduzeća, Rado Maletić.

- Osim cijene radne snage, električna energija i ostali energenti, loža, voda, sve je povoljnije, a prvenstveno električna energija - kaže Maletić.

Za strane investitore, cijena radne snage važan je ulazni parametar u ukupnim troškovima proizvodnje, ali je problem kada radne snage uopšte nema. To se desilo italijanskom Benettonu koji je jedan od pogona u Hrvatskoj preselio u Hase kod Bijeljine.

- Ispočetka je bio mnogo žena dok se nije desio ulazak Hrvatske u EU, što je omogućilo odlazak u treće zemlje građana Hrvtaske. Žene su masovno otišle unazad dvije do tri godine, iako su imale solidne plate i onda su riješili da dođu u BiH da traže rješenje - rekao je Siniša Kajmaković, rukovodilac Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini.

U Zavodu za zapošljavanje naglašavaju da su Italijanima date garancije da će zaposliti 200 žena za rad u ovom pogonu, koji trenutno zapošljava 50 radnica, sa prosječnom platom od 300 EUR.


U susjednoj Srbiji država stimuliše strane investitore davanjem subvencija za zapošljavanje, što je opredijelilo jednog od japanskih proizvođača autodijelova, kompaniju Yazaki, za otvaranje pogona u Šapcu.

Susjedna Bijeljina u BiH mogla bi biti nova destinacija za investiciju, kažu u lokalnoj upravi.

- Što se tiče kompanije Yazaki, dogovoreno je da im dostavimo sve informacije koje im budu potrebne. Mi smo im na usluzi i u narednom periodu očekujemo konkretne odgovore da li će biti zainteresovani da ulažu u našu lokalnu zajednicu - ističe Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu grada Bijeljina.

Sagovornici ističu da je stranim investitorima, osim ekonomskih, vrlo važan poslovni ambijent koji podrazumijeva veću pravnu sigurnost i efikasniju javnu upravu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.