Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 26.05.2019.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve traženiji startni pištolji u BiH

Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim državama, pravi hit je postala prodaja startnih pištolja.

Ovi pištolji po svom obliku su identični pravim pištoljima, osim što su usta cijevi malo manjeg prečnika i služe za navikavanje lovačkih pasa na pucanj, zvučno označavanje početka određenih takmičenja (trka), ali i za zabavu, npr. za svadbe i slične svetkovine.

Ovakvi legalno dostupni u maloprodaji startni pištolji, tzv. "replike", prodaju se punoljetnim osobama uz samo obavezu evidentiranja tj. prijave o kupovinu u nadležnoj policijskoj stanici.

U tešanjskoj firmi Danials su pojasnili da startni pištolji-replike mogu koristiti samo municiju koja nema zrno i koja proizvodi samo zvučni efekat, uz bezopasno izbacivanje barutnih gasova.

Kako je za Zos radio pojasnio Miralem Bahtić voditelj maloprodaje u toj firmi, cijena ovakvih pištolja se kreće od 140 KM do 190 KM i kupuju se uz ličnu kartu.

– Ovi pištolji-replike su postali izuzetno popularni među mlađom populacijom, i barem kada su naša iskustva u pitanju kod nas se najviše koriste u svadbama, prije nekada su bili popularni tzv. "plašljivci", tako su se zvali u to vrijeme pištolji na lažne metke-ćorke. Ovo su zapravo novi "plašljivci" – navodi Bahtić.

Ističe da se prodaja ovih pištolja iz godine u godinu povećava. Pištolj dolazi upakovan u plastični kofer i uz njega dolazi i nastavak za ispaljivanje raketica, prenio je Zos radio.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.