Izvor: Radiosarajevo.ba | Nedjelja, 26.05.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ruralna područja krškog kraja preuzimaju vodeću ulogu u svom razvoju

Život u ruralnim područjima Kantona 10 Bosne i Hercegovine, krškog kraja, bogatog prelijepim pejzažima, nudi brojne mogućnosti, ali i skriva razne izazove. Po svojim geografskim svojstvima, ovaj Kanton nije pogodan za intenzivniji razvoj poljoprivrede.

Međutim, s druge strane, nudi izvanredne mogućnosti za razvoj stočarstva i ruralnog turizma. Ruralna mjesta Kantona pozicionirana su tako da mogu sama kreirati mogućnosti razvoja.

Na radionici, kojom je obilježen završetak dvoipogodišnjeg projekta u ovom području, predstavljena je nova strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Kantonu 10 za razdoblje od 2019. do 2025. godine, kao i studija izvedivosti razvoja održivog ruralnog turizma.

Oba akta sačinjena su u okviru projekta razvoja ruralne zajednice, uz finansijsku podršku Vlade Mađarske i tehničku ekspertizu FAO-a, a u izradi su učestvovali lokalni akteri, poljoprivrednici, veterinari i predstavnici općina.

Planovi lokalnog ruralnog razvoja za Grad Livno i Općinu Bosansko Grahovo uključuju i preporuke za upravljanje prirodnim resursima, poljoprivredom i ruralnim turizmom. Provedene aktivnosti jedinstvene su zbog snažnog participatornog pristupa.

Naime, u proces su bili uključeni poljoprivrednici s lokalne i kantonalne razine, dužnosnici, donositelji odluka i drugi akteri kroz razne radionice, obuke i konzultacije, te su zahvaljujući njihovom aktivnom sudjelovanju razvojni planovi i strategija u potpunosti prilagođeni konkretnim potrebama i uvjetima.

- Ovakva vrsta projekta razvoja lokalne zajednici po svojoj prirodi zahtjeva posvećenost i fleksibilnost u procesu implementacije. U nekim smo slučajevima morali revidirati originalni plan, kako bismo ga prilagodili konkretnoj situaciji na terenu - izjavila je Katalin Ludvig, stručnjakinja za ruralni razvoj iz FAO-a.

-Pitanje zdravlja životinja nije bilo uključeno u plan od početka projekta. Međutim, kada smo u konsultacijama doznali za postojanje bolesti plavog jezika, uveli smo posebne obuke i informativne materijale o ovoj bolesti, za što smo dobili izvrsne povratne reakcije.-

- Od ključnog je značaja da se planovi i strategije izrade u participatornom i inkluzivnom procesu planiranja, kako bi se osigurao lokalni konsenzus i vlasništvo nad rezultatima procesa - dodala je Ludvig.

Projektom je pokriven i rodni aspekt – organizirane su posebne obuke za žene-male proizvođače sira o standardima kvalitete sira i higijeni u proizvodnji sira.

Lokalnim institucijama u Livnu i Bosanskom Grahovu, uključujući dječje vrtiće, osnovne škole, srednje stručne škole, predškolske ustanove i druge institucije, u okviru projekta su podijeljeni materijali za ruralni razvoj, kao što su poljoprivredni strojevi, građevinski materijal i rekreacijski alati.

Ovaj projekt spada u FAO-ove prioritete jačanje malih poljoprivrednika u Evropi i Centralnoj Aziji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.