Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.05.2019.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kibernetička bezbjednost važna za poslovanje - Osigurava veću vrijednost i bolje poslovne rezultate

Ilustracija
Organizacije koje u svoj pristup digitalnim inicijativama uključe pitanje kibernetičke sigurnosti, motivirano poslovnim potrebama, postižu bolje rezultate od konkurencije. Zaključak je PwC-ovog istraživanja o povjerenju u digitalno okruženje Digital Trust Insights Survey.

Globalno istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 3.000 rukovoditelja i IT stručnjaka iz cijelog svijeta pokazalo je da najboljih 25% svih ispitanika, predvodnika na tržištu (trailblazers), predvode na području kibernetičke sigurnosti. Oni, pokazuju podaci, stvaraju veću vrijednost i ostvaruju bolje poslovne rezultate, prenosi ITCBuisness.info.

Među ispitanicima koji smatraju da je povećanje prihoda najvažnija vrijednost koja se očekuje od digitalne transformacije, gotovo 90% predvodnika izjavilo je kako povrat koji ostvaruju ispunjava ili nadilazi njihova očekivanja. Oni su također znatno optimističniji po pitanju potencijalnog rasta prihoda i profitne marže svojih tvrtki, pri čemu ih 57 % očekuje porast prihoda za 5 % ili više, dok ih 53 % očekuje porast profitne marže za 5 % ili više.

Istraživanje je otkrilo ključne demografske informacije o predvodnicima. Mnogi od njih su velika društva: 38 % ispitanika iz tvrtki čija je vrijednost najmanje mlrd USD su takvi predvodnici. Sektor financijskih usluga i sektor tehnologije, medija i telekomunikacija osobito su dobro zastupljeni u skupini vodećih. 33% ispitanika iz sektora financijskih usluga i 30% ispitanika iz sektora TMT su predvodnici, u usporedbi s otprilike četvrtinom baze ispitanika u ostalim sektorima. Gledano geografski, samo 21% ispitanika s područja Europe, Bliskog istoka i Afrike su predvodnici, u usporedbi s 30% u obje Amerike i 30% u regiji Azije i Pacifika.

Glavne karakteristike po kojem se predvodnici izdvajaju od konkurencije u korporativnom svijetu uključuju usklađivanje vlastitih poslovnih i kibernetičkih strategija, primjenu pristupa koji analizira rizike i koordinaciju svojih timova s ciljem upravljanja rizicima. Tako se 65% predvodnika izrazito da je njihov tim za kibernetičku sigurnost uklopljen u poslovanje, da dobro poznaje poslovnu strategiju organizacije i ima razvijenu strategiju kibernetičke sigurnosti koja podržava poslovne imperative.

89% predvodnika izjavilo je da postoji dosljednost uključivanja njihovih timova za sigurnost u upravljanje rizicima povezanim s poslovnom transformacijom organizacije ili digitalnim inicijativama. 77% predvodnika izrazito se slaže s tvrdnjom da njihov tim za kibernetičku sigurnost u dovoljnoj mjeri komunicira s višom upravljačkom razinom da može razumjeti stav svoje organizacije prema preuzimanju rizika na području osnovnih poslovnih aktivnosti.

Više od 80% predvodnika kaže kako su predvidjeli novi kibernetički rizik za digitalne inicijative i ograničili ga prije nego što je mogao utjecati na njihove partnere ili korisnike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.