Izvor: Startit | Nedjelja, 26.05.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Starlink sistem - Mreža satelita koja na Zemlju donosi super brzi internet

Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)
Space X je 23. maja sa vazdušne baze na rtu Kanaveral u Zemljinu orbitu lansirao grupu od 60 satelita. Time je napravljen prvi korak ka kreiranju Starlink sistema. Radi se o mreži satelita, koja bi na Zemlju trebalo da donese super brzi internet. Svaki od satelita ima svoje mjesto na putu iznad Zemlje, a danas u toku dana se očekuje da svi uređaji budu uključeni.

Ovi sateliti raketne kompanije Ilona Maska prvi su dio sistema koji treba da se pretvori u konstelaciju satelita oko planete Zemlje. Zamišljeno je da ta grupa satelita šalje signal na bilo koju tačku na planeti i tako omogući internet vezu na mjestima gdje on trenutno nije dostupan.

Pominju se planovi da u narednih pet godina u orbiti bude 2.200 SpaceXovih satelita, a kako kaže glavni čovjek kompanije, ako ova ideja doživi komercijalni uspjeh, moći će da finansira putovanje na Mars.

Na istoj stazi kao i SpaceX nalazi se još osam kompanija kojima su SAD dale dozvolu da lansira velike grupe satelita u svemir, što je ukupno oko 15.000 satelita. U toj trci učestvuju i OneWeb, Telesat i Blue Origin (iako ova kompanija koju još uvek nema dozvolu za lansiranje).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.