Izvor: Gradnja.rs | Nedjelja, 26.05.2019.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jedan od najvećih građevinskih projekata u istoriji BiH u 360 stepeni (VIDEO)

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Video snimak Koridora 5c, dijela panevropskog Koridora 5, koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu sada je dostupan na zvaničnom YouTube kanalu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Snimak koji se može gledati u 360 stepeni prikazuje izgradnju i prolazak ovim koridorom, omogućava gledaocu da "učestvuje" u izgradnji autoputa kroz BiH, da se popne u metalnom kavezu iznad mosta u izgradnji i provoza se po završenim dijelovima autoputa u BMW Mini automobilu, prenosi gradnja.rs.

Ukupne dužine od 700 kilometara, Koridor 5c će povezati Bosnu i Hercegovinu sa lukom Ploče na jugu i Hrvatskom na sjeveru. Ukupna dužina puta kroz BiH je 335 kilometara, a koridor će doprinijeti integraciji BiH u regionalnu i međunarodnu evropsku putnu mrežu.

Snimak omogućava gledaocu i da se provoza po završenim dijelovima autoputa u BMW Mini automobilu.

Završetak Koridora 5c očekuje se 2030. godine, a do danas je uloženo oko 1,1 mlrd EUR od čega je EBRD obezbjedila blizu 800 mil EUR. Pored EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB), veliki doprinos projektu daje i Evropska unija kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) sa grantovima od skoro 120 mil EUR do sada, kao i OFID, Kuwait Fund, Italija i Taipei China.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.