Izvor: biznis.ba | Subota, 25.05.2019.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS iz Kine uvozi telefone i obuću, izvozi karton za reciklažu - Trgovinski deficit u vrijednosti od 326,25 mil KM

Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Ukupan obim robne razmjene između Republike Srpske (RS) i Kine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 97,8 miliona KM i većinom se odnosi na uvoz, jer je izvoz iz RS u drugu ekonomsku silu svijeta veoma nizak.

U strukturi ukupnog obima robne razmjene tog bh. entiteta sa inostranstvom, razmjena sa Kinom ima učešće od 4,9%, odnosno ta najmnogoljudnija zemlja svijeta se nalazi na sedmom mjestu.

-Izvoz u Kinu, u prvom kvartalu 2019. godine, iznosio je 2,6 mi KM, što predstavlja učešće u ukupnom izvozu RS od 0,3 %. U poređenju sa istim periodom lani, izvoz u tu državu u istočnoj Aziji je smanjen za 570 hiljada KM, odnosno manji je za 18,1 % – rečeno je za Fenu u entitetskoj Privrednoj komori.

Uvoz iz Kine u taj bh. entitet iznosio je 95,2 mil KM i u ukupnom uvozu ima učešće od 8,5%. Na listi vodećih uvoznih zemalja partnera RS, Kina se nalazi na četvrtom mjestu.

I lani je, kao i u prethodnim godinama, RS ostvarila deficit u vrijednosti od 326,25 mil KM u robnoj razmjeni s Kinom, a koji je u istom periodu 2017. iznosio 284,3 mil KM.

Posmatrajući tu zemlju sa aspekta vrijednosti ostvarenog uvoza u RS u 2018., može se konstatovati da se Kina nalazila na 5. mjestu uvoznih partnera, dok je učešće izvoza RS u ovu zemlju jako nisko.

U prošloj godini je iz RS na tržište Kine najviše izvezena hartija i karton namijenjeni ponovnoj preradi (reciklaži), i ta grupa proizvoda ima učešće od 50 % u ukupnom izvozu u Kinu.

Na drugom mjestu je ostali namještaj i njegovi dijelovi sa 26,5 % učešća, a na trećem granit, porfir, bazalt, pješčar i ostali kamen za spomenike ili građevine i drugo sa 12 % učešća. Ove tri grupe proizvoda čine 88,7 % izvoza iz RS u Kinu.

RS najveću vrijednost uvoza iz Kine ostvaruje kada su u pitanju telefonski aparati i u ukupnom uvozu iz Kine učestvuju sa osam %.

Na drugom mjestu se nalazi obuća sa učešćem od gotovo 4 %, a na trećem su proizvodi od gvožđa ili nelegiranog čelika od 3,7 %. Ove tri grupe proizvoda čine 15,7 % ukupnog uvoza iz Kine u RS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.