Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.05.2019.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela izgradnja sportsko-rekreacionog centra Dobrinja u Sarajevu - Vrijednost radova oko 6,6 mil KM

Ilustracija (Foto: YanLev/shutterstock.com)
Nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, izmještene instalacije, te izgrađena nova naseljska kanalizaciona mreža, započela je izgradnja sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata Općine Novi Grad Sarajevo, čija je vrijednost oko 6,6 mil KM.

Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu čijom izgradnjom će stanovnici najmnogoljudnije općine u BiH po prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim sportsko-rekreacionim sadržajima koji će se moći na kvalitetan način koristiti tokom cijele godine, saopćeno je iz press službe općine Novi Grad, prenosi biznisinfo.ba.

Samo naselje Dobrinja ima oko 30.000 stanovnika, a ove sadržaje svakako će koristiti i ostali građani općine i kantona Sarajevo. U sklopu sportsko-rekreacionog kompleksa predviđena je izgradnja jednog velikog otvorenog i manjeg bazena za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji. Nakon ljetnih mjeseci bazen će se tokom zime koristiti kao klizalište, a u ostatku godine to će biti jedna vrsta sportske plohe, gdje će se moći postaviti umjetna trava za sportske sadržaje.

U toku je gradnja objekta kupališta u suterenskom dijelu objekta, gdje će biti smješetena kompletna bazenska tehnika budućeg bazena, postrojenje za prečišćavanje vode i sl.

- Ovo je jedan od najvećih projekata iz Programa "Pokrenimno Novi Grad zajedno" kojeg su građani najviše očekivali. Kada smo prvi put spomenuli da ćemo u našem velikom naselju Dobrinja izgraditi jedan bazen i sportsko-rekreacioni centar, tada je to ljudima izgledalo kao nevjerovatna ideja. Međutim, došli smo u fazu kada je počela njegova realizacija, a već od ponedjeljka će krenuti izgradnja same bazenske školjke - kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je u petak, 24 maja, obišao gradilište sa saradnicima, predstavnicima izvođača radova firme Unigradnja i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji vrši nadzor.

Iako je izgradnja bazena bila planirana mnogo ranije početak radova usporilo je rješevanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za eksproprijaciju zemljišta koja je provedena 1982. godine, proces na sudu trajao je oko tri godine, što je u velikoj mjeri usporilo početak radova.

Amir Sabljica, izvršni direktor firme Unigradnja, istakao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

- Prije početka radova na izgradnji bazena, uradili smo izmještanje instalacija koje su se nalazile na ovoj i susjednim lokacijama. Završili smo izgradnju nove naseljske kanalizacije u dužini od oko 250 metara, što je bilo uslov za početak izgradnje samog objekta - izjavio je Sabljica.

Dodao je da će nastojati da tokom ljetnjeg perioda završe sve betonske radove i konstrukciju objekta što je uslov za početak finalnih radova.

Za izgradnju bazena osigurano je oko 2.600.000 KM, od kojih je Općina iz budžeta za prošlu i ovu godinu izdvojila 1,6 miliona, dok je budžetom Kantona Sarajevo za 2018. godinu osiguran milion KM. Ugovorom za izgradnju planirano je da radovi traju tri godine, a ukoliko se sredstva obezbijede na vrijeme, projekat će biti završen i ranije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.