Izvor: eKapija | Subota, 25.05.2019.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objedinjenjo istorijsko i kulturno naslijeđe BiH i CG prezentovano na novoj veb stranici

(Foto: Aleksandar Parezanović)
U sklopu projekta koji ima za cilj promociju turizma u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, danas je pokrenuta nova veb stranica www.heritage-bih-mne.com, rekao je menadžer projekta Miljan Vuković.

On je istakao da se stranica bavi valorizacijom 40 spomenika i objekata koji spadaju u red kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa lociranog u Trebinju i Bileći u Bosni i Hercegovini i Nikšiću i Plužinama u Crnoj Gori, prenosi trebinjelive.info.

- Cilj ovog projekta, koji finansira Evropska unija, je predstaviti bogate kulturne i istorijske resurse iz ugla koji je do danas, bio zaboravljen ili nepoznat, te je većina ovih spomenika zbog te činjenice i bila na marginama interesovanja ne samo turista nego i lokalnog stanovništva - naveo je Vuković.

Na novoj veb stranici nalazi se 40 kratkih inspirativnih priča o pomenutim objektima koje će zaintrigirati i potaći na njihovo istraživanje s ciljem unapređenje turizma na prekograničnom području. Svaku od ovih priča prate i fotografije objekata koji su do sada bili nepravedno zanemareni.

Na veb stranici se nalazi i karta projektnog područja i GPS koordinate svih 40 spomenika i objekata koji su obuhvaćeni ovim projektom. Web stranica će sadržavati i informacije o novim turstičkim ponudama, što će povećati kvalitet i raznovrsnost turističke ponude na ovom području, a time će lokalne zajednice u prekograničnom području imati direktnu korist. .

Svih 40 objekata će biti obilježeno QR kodovima koji će sve zainteresovane odvesti na pomenutu web stranicu i priču o objektu sa kog je i skeniran QR kod.

Kulturni centar Trebinje poziva sve zainteresovane da pošalju svoje prijedloge za nove objekte, koji bi se mogli evidentirati na isti način kao i ovih 40 objekata, i time dodatno upotpunila turistička ponuda. Prijedlozi se mogu slati na: info@heritage-bih-mne.com

Projekat "Život na granici BiH/CG-stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" finansira Evropska unija u vrijednosti od 331.712,56 EUR u okviru programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a sprovode ga Javna ustanova Kulturni centar Trebinje, Grad Trebinje, Udruženje građana Centar za razvoj Hercegovine, Udruženje građana Home Trebinje, JU Centar za kulturu Plužine, NVO Ženska akcija Nikšić i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.