NavMenu

Cijene hrane uvećane za 4,1% - Skuplji i duvanski proizvodi

Izvor: Indikator Subota, 25.05.2019. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Image Point Fr/shutterstock.com)Ilustracija
Cijena hrane ponovo su faktor koji utiče na inflaciju u Bosni i Hercegovini. Nakon što su cijene nafte i duvanskih proizvoda bile duži period generator inflacije, sada im se ponovo pridružila i hrana.

U aprilu 2019. godine u odnosu na decembar 2018. godine cijene hrane zabilježile su rast od 4,1%, što je osjetan rast nakon dužeg vremena.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile pad za 0,3%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Za ovaj pad dijelom je zaslužno smanjenje cijena električne energije za 5,9% usljed prelaska elektroprivrednih preduzeća na jeftiniju ljetnu tarifu.

Osim hrane na inflaciju u BiH, koja je i dalje u skromnim okvirima, utiču i duvanski proizvodi koji su u aprilu ove godine u odnosu na decembar prošle godine skuplji za 4,8%.

Cijene prijevoza jeftinije su za 0,8 posto, ali su u aprilu ove godine u poređenju sa aprilom prošle godine veće za 2,6 %.

Na godišnjem nivou u aprilu ove godine u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 0,8%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.