Izvor: eKapija | Subota, 25.05.2019.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sony prestaje prodaju mobilnih telefona u SAD

Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)
Sony se odlučio promijeniti poslovnu strategiju po pitanju pametnih telefona pa napušta tržište Sjedinjenih Američkih Država, u kojima je kroz posljednjih godinu dana zabilježio 879,5 mil USD minusa te prodao svega 6,5 milona uređaja.

Stoga, ubuduće će se japanski div koncentrisati na prodaju u Japanu, Tajvanu, Hong Kongu i Evropi, gdje postiže daleko više uspjeha nego na američkom tržištu, prenosi itcbusiness.info.

Razlog za to jesu bolje istorijske veze, kad se radi o mobilnim uređajima. Što se tiče domaćeg Japana, ne čudi što je Sony popularan bez obzira na snažnu konkurenciju, kao što nije slučajno ni da je popularan u okolnim zemljama. No, u Evropi ne bi bio to što jest da nije bilo partnerstva s Ericssonom u vremenu kad su pametni telefoni tek osvajali tržište, a klasični mobilni uređaji polako nestajali sa scene, zajedno sa Sony Ericsson modelima.

Samim time je i Sony Mobile nekako zadržao uspjeh, bez obzira na nejasnu strategiju i čudnu politiku kad se radi o pametnim telefonima. Sjeverna Amerika nije imala strpljenja ni milosti, posebno ako znamo za neke greške. Kao, primjerice, ona kad se iz nekog razloga na Xperia modelima u sjevernoj Americi onemogućilo skeniranje otiska prsta. Bez ikakvog objašnjenja ili pojašnjenja.

Uz to, dok u Evropi, Japanu, Tajvanu, Hong Kongu... Sony Mobile ima odličnu saradnju s operaterima, u SAD-u ona ne postoji od 2015. i Verizona, koji je stajao uz model Xperia Z4V. Ipak, sve to nekako ne brine vodeće ljude kompanije jer četiri godine kao da su umjesto traženja strategija ostanka na tržištu, tražili način kako izaći. I to se sad dogodilo.

Nije ni to sve, nedavno je Sony najavio zatvaranje proizvodnih lanaca u Pekingu i otvaranje novih na Tajlandu, kako bi uštedio. Sve to samo je potvrda haosa koji vlada na tržištu.

Naime, osim Indije, Indonezije, Južne Koreje i Vijetnama, nitko nije rastao kroz 2018., što su posebno osjetili oni manji proizvođači, kojima Sony u mobilnom svijetu ipak pripada...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.